Ordäventyret, barnteater och allsång – fira Svenska veckan med barnkultur

Publicerat den Kategoriserat som Barnkultur

Svenska veckan är här! Kulturveckan, som koordineras av Folktinget, firas av alla Luckan i landet och på flera andra orter runt om i Finland. Tillsammans breddar man firandet av Svenska dagen och lyfter fram ett mångfacetterat kulturutbud på svenska. I år firar man dessutom att Svenska veckan fyller 20 år. Hurra, hurra hurra!

Barn och barnfamiljer i Helsingfors kan under veckan delta i barnteater eller familjecaféer på Luckan. Hemma, i skolan och på dagis kan man göra Ordäventyret och delta i allsång. Nytt för i år är att du också kan fira digitalt.

Ordäventyret är en aktivitet där barn parar ihop bild och ord på flera språk. Vuxna läser upp ord som hör ihop med en bild och barnen får visa på bilden var de tror att orden hör hemma. Materialet innehåller fyra konstverk med tillhörande ordlistor. Ordäventyret hittar du här på Luckans materialbank. Ordäventyret presenteras på tisdagen den 3 november klockan 12:00-12:20 under Luckans lunchprogram över Facebook Live. Mer info om Luckans streamade lunchprogram, som ordnas måndag till torsdag, finns här.

Under veckan har du möjlighet att sjunga med Arne Alligator! Det är Finlandspremiär för den 40 minuter långa videon som uppmuntrar barn till allsång! Videon, som visas av Folktinget, är tillgänglig hela veckan på svenskaveckan.fi.

Teaterföreställningen ”Vi och vilda väsen” är en förtjusande föreställning full med finurlig fakta och filosofiska funderingar om planeten vi bor på. Pjäsen är en hyllning till allt som lever och dör men också en stund för att undra och fundera över sånt vi inte vet. Ett förstoringsglas riktas mot myrstackens organiserade kaos, man lyssnar på vad träden vill berätta. Föreställningen visas för daghemsgrupper under veckan. På lördagen den 7 november visas föreställningen klockan 13 för barnfamiljer. För att delta behöver du anmäla dig till barnkultur@luckan.fi. Teaterföreställningen visas i samarbete med Folktinget.

Familjecaféer arrangeras flera gånger i veckan på LillaLuckan under Svenska veckan. Under familjecaféerna, som arrangeras året runt av olika aktörer, ordnas program för föräldrar och barn i olika åldrar. Läs mera om familjecaféerna här eller i facebook gruppen LillaLuckans familjecaféer.

Kolla in svenskaveckan.fi för att se mer program som erbjuds online, i Helsingfors och på andra orter. På Svenska dagen sänds även Folktingets stora Svenska dagen-fest på Yle Fem och på Yle Arenan kl. 19.55-22. Klä dej festligt, häll upp ett glas och fira tillsammans med andra!

På bilden: Karaktärer ur föreställningen Vi och vilda väsen.
Inlägget är skrivet av verksamhetsproducent, Elin Sundell, elin.sundell@luckan.fi.

Publicerat den
Kategoriserat som Barnkultur