Ville Vallgren och grisevännen – utställning med Filippa Hellas originalillustrationer

Publicerat den Kategoriserat som Barnkultur, Utställningar
Filippa Hellas originalillustrationer för boken "Ville Vallgren och grisevännen" är på LillaLuckan hela oktober.

Kärleken till skönheten

Den av Borgå museum publicerade boken är en illustrerad allåldersbok om skulptören Ville Vallgren (1855-1940). Boken presenterar konstnärens färgrika livshistoria med inslag från bland annat konstnärens barndom i Borgå, vänskapen med Albert Edelfelt och Paristiden med vänner i den nordiska konstnärskolonin. Kärleken till skönheten löper som en röd tråd genom berättelsen om hans konst och liv. Boken är en konsthistorisk och personlig levnadsskildring. Illustrationerna i akvarell öppnar dörren till Ville Vallgrens värld.

Texten i boken är skriven av museilektor och konsthistoriker Margaretha Jämbäck på Borgå museum. Jämbäck har även verkat som lärare, föreläsare och skrivit konstkritik för Hufvudstadsbladet och Uusimaa.  Illustratören och serietecknaren Filippa Hella från Borgå står för de känsliga illustrationerna i akvarell. År 2019 fick hon Stella Parland priset av Svenska kulturfonden. Hella är även känd för sin seriefigur Algot den Sorgmodige. Filippa Hella leder verkstäder i serieteckning och bildkonst i skolor, på daghem och museer. Systrarna är uppvuxna i ett konstnärshem i Borgå och det gemensamma bokprojektet har fört dem på ett kreativt och spännande äventyr tillsammans med Ville Vallgren.

Ett blädderexemplar av boken kommer att finnas till hands på LillaLuckan.

Vad inspirerade dig till att skapa målningarna?

Jag har alltid tyckt om Ville Vallgrens konst så det var lätt att bli inspirerad att gör illustrationer i hans anda. Jag vill hitta en känslighet i mitt uttryck och i mitt val av färger. Dessutom var det roligt att få med grisar i så många bilder för jag tycker som Ville att de är fina djur!

Vad har varit mest givande under processen?

Mest givande har varit att få jobba med min syster.

Vilken bild väcker mest känslor hos dig och varför? Borgåmotivet med ängeln som håller den lilla Ville i sin famn väcker mjuka och varma känslor hos mig. Jag tror jag lyckas avspegla min kärlek till min hemstad. Borgå är så sagolikt vackert och det ger mig mycket glädje att få bo här.   Hjärtligt välkomna på utställning!  

Inlägget är skrivet av barnkulturproducent Linda Sundberg, [email protected]