Utställning i LillaLuckan med Jenny Lucander och Juni Holm

Publicerat den Kategoriserat som Barnkultur, Utställningar
Juni och Jenny, mor och dotter, ställer ut tillsammans på LillaLuckan.

I September fylls LillaLuckans väggar av underbara konstverk av den etablerade barnboksillustratören Jenny Lucander och dottern Juni Holm. Lucander är aktuell med illustrationer till Sanna Tahvanainens nya barnbok ”Min svarta hund” (2020).

Vad handlar den nya boken om?

Boken handlar om pojken Leonard som gillar fotboll, schack och vilda djur. Hans veckoschema fylls av träningar men också av besök hos terapeuten Siv Sund. Leonard talar om sina starka och svåra känslor hos terapeuten. Och om djur. Terapeuten ger honom då en imaginär hund som hjälp med känslorna. Den fina och roliga texten är skriven av Sanna Tahvanainen.

Vad har du blivit inspirerad av? 

I boken figurerar också Leonards föräldrar som är anglofiler och pratar om Winston Churchill. Jag funderade en del på engelsk inredning och estetik till en början när jag påbörjade bilderna, men gled senare över i ett ganska känslostyrt och intuitivt arbetssätt. Det finns mycket detaljer i vissa bilder, men också många som är mycket enklare och mer drömska. Som alltid i mina böcker inspireras jag av mina egna barn, människor i min omgivning och min egen barndom.

Har du en favorit karaktär i boken?

Måste nog säga att terapeuten Siv Sund är min favorit. Hon är cool och klok, men också hemlighetsfull.

Jennys dotter Juni som också ställer ut sina konstverk på LillaLuckan är 13 år gammal och går i Rudolf Steinerskolan i Helsingfors. Hon gillar djur och att rita och måla.

Hur blev konstverken till?

Några av tavlorna blev till genom att jag såg en bild någonstans (i en bok, på nätet) och blev inspirerad. Men de flesta idéerna kom bara från min egen fantasi.

Välkomna att ta del av ljuvliga konstverk!