Veronica Lassenius i LillaLuckan, Helsingfors – april 2018

Publicerat den Kategoriserat som Barnkultur, Utställningar

Veronica Lassenius arbetar som illustratör för animationer. Tillsammans med sin man Pablo Jordi har hon produktionsbolagen Pikkukala och Stor Fisk, som bl.a. gjort animationsserierna Fungi och Saari. Veronica har studerat konst i Frankrike, och också bott och arbetat många år i Barcelona. Nu bor hon i Helsingfors.

Veronicas blogg

Veronicas filmer på Vimeo

Pikkukala

Pikkukala på Vimeo

Hur kom det sig att du blev illustratör och animatör?

– Jag använder illustration som ett medel för att berätta mina historier. Först studerade jag grafik, sedan kostymdesign i Paris. Efter mina studier började jag jobba för Canal+ och Disney channel i Madrid. Tillsammans med min man filmade vi skådespelare som vi sedan animerade som korta collageanimationsklipp, och mer och mer började vi göra animationer. Jag ritade och fotograferade, vi hade en animatör som animerade mina bilder och min man Pablo Jordi editerade, skrev manus och modellerade i 3D. Jag använder mig också av papperscollage, dockor, fotografier. För mig har färgerna alltid varit mera viktiga än själva linjerna.

Kan du berätta lite om hur en animerad film blir till?

– Det finns många skeden i produktionen av en animerad film. Eftersom det behövs många människor för att göra en animerad film är det viktigt att regissören har en klar bild av helheten och håller i alla trådarna. Det är bra att regissören också kan en del av det tekniska arbetet så att hen bättre kan leda hela teamet. Allt börjar med en idé, en historia, som sedan ritas i form av storyboard. Storyboarden görs till en animatic, som är en film där man redan kan se tiden för varje scen, och dela upp arbetet för teamet. Det behövs illustratörer, layout-konstnärer, background-konstnärer, animatörer, storyboard-konstnärer, art director, klipp, ljudeffekter, musik, röst… listan är lång.

Vad har du för tips till den som vill jobba med animation?

– Samarbeta, hitta personer med andra talanger än dig själv för att bilda team. Mina animationsserier eller kortfilmer är resultatet av samarbete med många olika människor. En av de viktigaste egenskaperna om man ska arbeta med animation är att kunna samarbeta med andra. Var öppen, nyfiken, collaborativ och mycket bestämd.