Utställningen ”Ägget” i LillaLuckan, Helsingfors

Publicerat den Kategoriserat som Utställningar

Utställningen ”Ägget” hänger i LillaLuckan under januari och februari 2020. Bilderna i utställningen kommer från boken med samma namn. Den är skriven av Sanna Sofia Vuori, och illustrerad av Linda Bondestam. Båda är aktiva inom barnkultur, Vuori främst via barnteater och barnboksserien Estrids Bokklubb, medan Bondestam är en av våra mest älskade barnboksillustratörer och även gör barnteater.

Boken ”Ägget” nominerades till både Finlandia Junior-priset och Runeberg Junior-priset 2018. Sanna Sofia Vuori svarar på några frågor om boken.

Hur kom du på berättelsen?

– Jag och Linda funderade på att vi ville göra en bok med olika karaktärer. Linda vill rita många olika typer. Från början tänkte vi att det skulle bli en pytteliten bok, men den växte under processen. Det blev sist och slutligen en ganska stor bok.
Familjetemat fascinerade oss, så därför blev det många olika familjer. Men det viktigaste var hela tiden historien, inte en bok som var pedagogisk och sa ”hej, nu ska alla fokusera jättemycket på olika familjer”. Det var det värsta tänkbara. Vi tänkte också att det kunde vara en deckare, och så blev det lite av allt det här.

Har du en favoritkaraktär i boken?

– Jag sympatiserar mycket med Lus mormor, hon är tassig på så många sätt och dessutom ser hon ju helt crazy ut. När Linda först visade bilden tänkte jag att hon skämtade, men sen är det ju helt underbart att hon ser ut så där. Så gillar jag också Herr Svan, som sist och slutligen inte är med så mycket i boken.

Finns det flera historier om de här karaktärerna?

– Jo, det finns fler historier om dem, men än så länge bara i höghuset där de bor. De är påhittiga typer, och lätta att hitta på historier om.