Ny webbsida: Tips om tillgänglighet

Publicerat den Kategoriserat som Barnkultur
Tips för tillgänglighet

Den 1 november lanserade Luckan den nya webbsidan, Tips om tillgänglighet. På sidan kan man hitta tips, inspiration och information om tillgänglighet och mångfald. Sidans syfte är att öka tillgängligheten på det finlandssvenska kulturfältet.

Besök sidan här, tillgangligt.fi

Idéen om att göra en ny webbsida föddes 2017, i slutet av projektet som kallades Tillgänglig kultur (2015-2017). Under 2017 samlade Luckan ihop representanter från dansskolan Hurja piruetti, Musik- och kulturskolan Sandels, Sydkustens ordkonstskola och Unga Teatern. Dessa kulturaktörer träffades tre gånger under våren 2017 för föreläsningar, för att sedan få pröva på att förverkliga riktat program till barngrupper i behov av särskilt stöd. Därefter utvärderade processens helhet.

Av erfarenheter från 2017 formades projektet Tillgängligt för alla (2018-2019). Idéen om att skapa kortvideor om tillgänglighet och annat som är bra att veta då man vill inkludera fler, i kombination med en ny webbsida med samlad information kom till liv. Likaså strukturen för Luckans inspirationsdag som arrangerades 1 november i samband med lanseringen. Dagen riktade sig till kulturaktörer, kulturproducenter och andra intresserade. Under projektet Tillgängligt för alla framkom det tydligt att det finns många som arbetar med tillgänglighet, men det finns så många som så lite vet. Och behöver både information och bli inspirerade. Under 2018-2019 skapades därefter 10 nya videor och några till lanseras ännu innan årsskiftet. Videorna kan spridas lätt och av vem som helst under föreläsningar, på sociala medier, bland vänner och kollegor, för att inspirera fler. Också under 2020 kommer fler kortvideor skapas, med nya teman.

Har du några förslag på teman eller tillgänglighetsåtgärder som kunde uppmärksammas? Ta kontakt!

Inlägget är skrivet av verksamhetsproducent Elin Sundell, [email protected]

Publicerat den
Kategoriserat som Barnkultur