Blogg BK

Skånsk teaterdag i Lund

By 19 mars, 2017 oktober 31st, 2018 No Comments

Luckan barnkultur har varit på upptäcksfärd igen.

Månteaterns uppsättning av “Vem?” baserad på böckerna av Stina Wirsén

Den här gången var det till Lund i Sverige för att ta del av den skånska teaterdagen och se en massa föreställningar för barn och unga. Och vilka föreställningar sedan. Programmet var väldigt välorganiserat av Riksteatern i Skåne och alla deltagarna slussades runt i Lund för att på olika platser kunna se de fem föreställningar som var utvalda att presenteras för oss.

Av alla föreställningarna är det tre jag vill lyfta fram som stack ut extra mycket. Först ut var föreställningen “VEM?”  av Månteatern. En verkligen fin pjäs som baserar sig på böckerna med samma namn av Stina Wirsén. Där fick vi möta Nalle, Katten, Kanin och Nallegrisen i deras knasigt underbara men fullt normala tillvaro, där de stökar och bökar runt bland enkla men svåra vardagligt trassliga situationer.

Öresundsteaterns pjäs “Pojken som blev osynlig” manade till eftertanke och skådespelaren Per Ullberg gjorde en stor prestation genom att gestalta sex olika personer.  Föreställningen kretsar kring Gabriel Astin  som är ny i klassen. Han känner direkt att någonting är fel. De nya klasskompisarna undviker honom och myrorna i kroppen skapar problem. En natt upptäcker han vad det är som håller på att hända. Han är på väg att bli osynlig.

Den riktiga käftsmällen var föreställningen “Fulet” uppsatt av Teater 23. Precis som Pojken som blev osynlig handlar FULET om mobbning. Teater 23 presenterar en föreställning som förenar mobbing och förtryck i skolkorridoren med något så kittlande som skräckgenren. En nervpirrrande och spännande kombination som gör Fulet till en teaterföreställning publiken inte kommer att glömma i första taget. Baserad på en novell av skräckförfattaren John Ajvide Lindqvist (Låt den rätte komma in, Hanteringen av odöda, Människohamn).

Övriga som visades var Obanteaterns uppsättning av föreställningen “Förlåt” och Teater Jalada med pjäsen “Trottoarer” مسرح طفل متعدد اللغات.

I det hela taget var det en fantastisk upplevelse.

Tack vare Svenska Kulturfondens stipendier var detta möjligt. Det finns mer information på Luckans sida Fyrk.fi där ni kan botanisera i lugn och ro bland finlandssvenska stipendier. Den är värd ett besök.


Blogginlägget är skrivet av Larrie Griffis.