Pia Lehtinen i LillaLuckan, Helsingfors – oktober 2018

Publicerat den Kategoriserat som Utställningar

Pia Lehtinen är en företagande förpackningsdesigner från Helsingfors. På fritiden hittar hon på kreativa projekt. Pia har illustrerat barnboken Harri i Helsingfors. Harri är en fiktiv karaktär som är bosatt i Helsingfors, där hittar han på upptåg tillsammans med sina kompisar. Mer information om boken finns här.

Berätta kort om bilderna som är med på utställningen  

– Utställningen består av två olika projekt. Den ena är Julbus från 2015 som startade som en julkalender för mina barn med deras egna nallar och starka kvinnliga förebilder i huvudrollen. Buset gick ut på att rita en ny bild varje kväll och sticka in nallarna genom hål i pappret. Så det finns in alles 24 olika bilder som bildar en liten tidshistoria. Med på utställningen finns åtta av dessa bilder som fått helt nya nallar, eftersom barnens nallar inte fick följa med.   Den andra delen är en rolig barnbok som heter Harri i Helsingfors. Harri är en fiktiv karaktär som är bosatt i Helsingfors. Där hittar han på upptåg tillsammans med sina kompisar. Boken är baserad på fotograf Niklas Gerkmans dokumentära fotografier av Helsingfors och Harri och hans vänner är inritade i bilderna av mej.  

Du har använt flera olika tekniker och stilar i de här bilderna. Hurdana bilder tycker du mest om att göra?  

– Jag har en lite naiv stil som jag som yngre helst av allt ville dölja och istället skapa väldigt verklighetstrogna bilder. Nu, som lite äldre, har jag lärt mej att min egen stil är hur cool som helst och jag njuter av att lita på pennan. Det blir lite som jag tänkt och allra mest som jag inte alls tänkt, och ändå blir det rätt häftigt. En överraskning varje gång! Jag tycker om att blanda stilar på ett inte så traditionellt sätt, som t.ex. vattenbaserade pennor och tusch med riktiga nallar, eller att rita med ritbräde på datorn direkt på ett fotografi. Lite verklighet som möter fantasin och skapar en ny dimension.  

Har du tips till den som vill bli bättre på att teckna och måla?  

– Att bara rita. Om det är nåt speciellt som du verkligen tycker om att rita så ska du rita just det och verkligen finslipa din stil och vara stolt över den. Som motvikt tycker jag du också ska prova på att utmana dej själv om du verkligen vill utvecklas. Om det är nåt som känns jättesvårt ska du rita det också. Jag tänkte att rita cyklar nog är det svåraste som finns – därför är det just cykel som Harri färdas på i boken. Hur det gick för mej kan du kolla i boken!