Barnkultur

Kainos sång – en föreställning om flyktingskap

By 8 oktober, 2018 juni 13th, 2019 No Comments


Föreställningen Kainos sång av Skottes Musikteater från Gävle, visas i Helsingfors under Svenska veckan. Kainos sång handlar om ett finskt flyktingbarn som flyr till Sverige på grund av andra världskriget. Luckans producenter hörde om pjäsen för ett år sedan och tänkte att denna föreställningen måste visas också i Finland. Temat är mer eller mindre aktuellt – alltid.

Med toner från kantele, dragspel och klarinett får publiken höra den verklighetsbaserade berättelsen om Kaino. Det började en dag för över 70 år sedan när hon bara var fyra och ett halvt år gammal. Kaino står på båten som ska ta henne och hennes två yngre bröder, från det krigsdrabbade Finland till Sverige – landet fullt av sockerdricka! Hon var ett av de 72000 finska ensamkommande flyktingbarn som anlände till Sverige under andra världskriget. Publiken får följa hennes väg genom flyktingförläggningar och fosterfamiljer. 

Föreställningen lyfter upp ett ständigt aktuellt tema, vid sidan av våra alldagliga samhällsdebatter om tolerans, integration och flyktingskap. Att behöva fly är dock något som vi idag ofta relaterar till kriser som pågår långt bortom vår egen vardag, men denna föreställning uppmärksammar det som verkligen berört befolkningen i Finland – speciellt vår äldre generation. Föreställningen kan kanske vara årets bästa sätt att fira Svenska veckan på, då den också handlar om det svenska språket som är till en början helt obegripligt för Kaino. Samtidigt utgör föreställningen ett bra diskussionsunderlag, för dem som vill diskutera främlingsfientlighet och tolerans med de små.

Föreställningen visas på ett flertal ställen i Svenskfinland under Svenska veckan, och i Helsingfors 6.11 och 7.11. Luckan bjuder in både stora som små, från ålder 6 och uppåt. Föreställningen är kostnadsfri, men du behöver boka en plats via [email protected] eller 0407481742. 

Information om de öppna föreställningarna 2018:
Kainos sång den 6.11, klockan 14 på Nordhuset, Mosaiktorget 2 i Helsingfors.
Kainos sång den 7.11, klockan 18 på Annegården, Annegatan 30 i Helsingfors.
Föreställningen är cirka 70 minuter långa.
Föreställningarna arrangeras i samarbete med Helsingfors stad och Folktinget. 

Svenska dagen firas den 6.11 och svenska veckan 5.11-11.11.
Mer information om Svenska veckan hittas på hemsidan svenskaveckan.fi.

Inlägget är skrivet av Luckans verksamhetsproducent Elin Sundell, elin[email protected]