Maija Hurme i LillaLuckan, Helsingfors – november-december 2018

Publicerat den Kategoriserat som Utställningar

Maija Hurme är barnboksillustratör. Hon har illustrerat både svenska och finska böcker, i Finalnd och Sverige. Förutom barnböcker illustrerar Maija också läromedel och är nyhetsgrafiker på Hufvudstadsbladet. Boken “Skuggorna” som Maija illusterat och som är skriven av Anssi Hurme, är nominerad till Finlandia junior-priset 2018.

Maijas hemsida hittar du här.

Kan du berätta lite om din nya bok ”Yksinäisten saarten kartasto”, som utställningen kretsar kring?

–Den handlar om ett barn som är nyfiket på allt och vill veta precis allt. Mamman tycker bara att barnet är roligt och sött och svarar inte på frågorna så som barnet skulle önska. Då blir barnet så surt att hon flyttar ifrån mamman, till en annan ö. Där har hon en vän, Aimo, som är en orangutang och de filosoferar tillsammans kring frågorna. Plötsligt lossnar ön och flyter ifrån mammans ö…

Det är en slags kinestetisk bok, där barnet får hjälpa till att rädda barnet så hon inte faller över bokkanten! Den handlar egentligen om frigörelseprocessen mellan en mamma och en dotter, om att ge sig av men sen ändå vilja vara nära.

Hur var det att skriva texten själv, istället för att jobba med en annan författare?

– Jätteroligt! Jag gick på en veckoslutskurs och hade med mig ett manus som egentligen såg ganska annorlunda ut. Men sen blev jag så inspirerad att jag skrev och ritade om hela nätterna medan kursen pågick, och så blev det den här berättelsen. En del saker har kommit till senare, till exempel det att läsaren aktivt får vara med i boken.

Dina böcker handlar ofta om ett barn i en slags parallellvärld. Varför tror du det blir så?

– Jag bakar in allt möjligt som jag upplever och har upplevt. Som barn var jag en observerare. Jag tog allt väldigt personligt och var rädd och nojig. ”Yksinäisten saarten kartasto” utspelar sig i skärgården, och jag är själv uppvuxen i Maxmo skärgård. Men att ön lossnar kommer egentligen från ett teveprogram jag såg där de berättade om en sjö där det alltid funnits en liten ö som en natt plötsligt lossnat och flutit iväg. Jag började fundera på om man hade varit på den ön, kanske varit ett litet djur, och plötsligt vaknar upp någon helt annanstans!