Barnkultur

Barnens dag och Helsingforsregionens barnvänligaste ställe

By 24 november, 2018 No Comments


Luckan firade Barnens dag i år igen på olika håll runt om i Finland. Bland annat Luckan i Borgå firade dagen med Teater Tapir på Grand. Luckan i Raseborg uppmärksammade dagen i Ekenäs tillsammans med kommunens alla femte klassister, med en verkstad om mänskliga rättigheter. Luckans barnkulturproducenter Pamela Andersson (Raseborg) och Elin Sundell (Helsingfors) firade genom att delta i det riksomfattande barnkulturforumet, arrangerat av Förbundet för barnkulturcenter i Finland. På plats presenterade de Luckans nationella barnkulturverksamhet och konceptet LillaLuckan bland andra inspirerande föreläsningar och nätverksträffar. En årlig tradition som också Luckan upprätthåller tillsammans med Svenska Kvinnoförbundet i Sörnäs och UngMartha är att samordna en röstning om vad som är Helsingforsregionens barnvänligaste plats.

Genom röstningen vill organisationerna uppmärksamma dagen och det viktiga arbete som görs på ute på fältet. Från och med 2018 väljer arbetsgruppen ut tre platser eller organisationer som arbetat för ett barnvänligare Helsingfors under året. Arbetsgruppen valde i år att uppmärksamma Barnavårdsföreningen, barnområdet på Helsingfors bokmässa och Annegårdens nya kafé Skidilä. Alla kunde ta del i röstningen på nätet och i LillaLuckan, och utöver det kunde man även nominera nya alternativ för nästa års röstning. Röstningen pågick fram till barnkonventionens dag, 20.11.2018 och vinnaren fick sitt pris den 24.11.2018 på evenemanget BabyTango som ordnades i LillaLuckan i Helsingfors. Vinnaren i år blev Barnavårdsföreningen!

Barnavårdsföreningen nominerades då de i 125 år har arbetat för ett barnvänligare samhälle genom att upprätthålla dagisar, eftisar, barnhem, närvaro i skolor, stödgrupper och tjänster inom barnskyddet. Till deras aktuella tjänster hör stöd för nyfamiljer och Tjejvillan. Som helhet har föreningen kunskap som skapar barnvänliga miljöer, platser och tjänster runt om i Helsingforsregionen.

Barnområdet på Helsingfors bokmässa nominerades då barn kunde för första gången 2018 släppa loss och leva ut på det barnanpassade barnområdet. Vid sidan av plats för lek fanns det två scener som bjöd på anpassad underhållning. Barnen kunde även bekanta sig med litteratur, delta i verkstäder och pyssla. Läshunden Börje som belönats med priset Rakkaudesta kirjaan var också på plats under mässan. Det nya kaféet Skidilä nominerades för sin nya kaféverksamhet som planerats och ur barn och barnfamiljers perspektiv.  Det är ett mysigt café var barn kan pyssla och göra annat skoj. I kaféet finns böcker till salu, och det arrangeras också sagostunder och verkstäder. Inredningen tilltalar alla åldrar och menyn är planerad för både barn och vuxna. Miljön lockar till kreativitet och på väggarna hänger konstverk av finländska barnboksillustratörer. Kaféet finns i kulturhuset Annegårdens lokaler.

Barnkonventionen är ett viktigt dokument som påverkar våra lagar och strukturer i samhället, men vad vore samhället utan engagerade individer och organisationer som arbetar för barnen och ett barnvänligare samhälle? Svenska Kvinnoförbundet i Sörnäs, UngMartha och Luckan tackar för alla röster och det arbete som görs ute på fältet. Vinnaren i år fick ta emot sin nya utmärkelse med blommor och en egen Unicef docka.

Inlägget är skrivet av verksamhetsproducent Elin Sundell, [email protected]
På bilden: Elise Hindström från UngMartha och Pia Graniittiaho från Barnavårdsföreningen.