Sara Hernefjord i LillaLuckan, Helsingfors – Oktober 2016

Publicerat den Kategoriserat som Barnkultur, Utställningar

Sara Hernefjord, även känd som Sara Swati, är konstnär, från Göteborg, Sverige. Sara har frilansat i många år som konstnär och illustratör. Hon gör olika typer av uppdrag, allt från stora graffitimålningar till barnboksillustrationer. Hon har bl.a. målat gångtunnlar, en tågstation och stora väggmålningar i Göteborg. Sara har också varit konstnärlig ledare för festivalen Project Everglades i Sverige och målat teaterkulisser. Hon har illustrerat två barnböcker skrivna av Larrie Griffis.

Hurdana illustrationer gör du helst?
– Kan inte säga att jag har någon särskild preferens. Men beställningsjobb är alltid spännande,
oavsett form. Att få fasta ramar att hålla sig inom, en viss stil, motiv, touch. Det är en rolig mutmaning.Till skillnad från att måla helt fritt, då det är jag själv som bestämmer hur allt ska se ut. Att göra barnboksillustrationer (med funktionshinder) var en otroligt spännande och svår utmaning. Här arbetade jag på ett helt nytt sätt för mig. Istället för att måla egna bilder utgick jag från redan befintliga, väldigt kända bilder, och ändrade på dem. Hur illustrerar man ett funktionshinder, även såna som inte syns fysiskt, och på ett sätt som inte uppfattas som kränkande?

Vad inspirerar dig?
– Jag älskar färger, mönster, strukturer. Jag är övertygad om att färger är nyttiga för oss människor: de stimulerar och bidrar till god hälsa. Jag försöker därför alltid trycka in så mycket färg jag kan i mina bilder. Det finns ofta en filosofisk/religiös touch på mina bilder, jag tycker om religiösa ikonmålningar och den känsla av helighet som de förmedlar. Naturen är en stor inspirationskälla, växter, färger, former och olika typer av mönster, och geometri. Jag tycker också mycket om sagor, gamla som nya. Jag är fascinerad av det som rör sig mellan vår fysiska verklighet och det immateriella, det fantasifulla, det mänskliga psyket.

Vad har du för tips till dem som vill bli bättre på att teckna?
– Var din egen ledstjärna, tro på dig själv. Om inte du gör det kommer ingen annan att göra det heller. Tappa inte gnistan för att du får avslag på något, även de bästa har blivit ratade någon gång. Knyt kontakter och vårda dessa, de är ovärdeliga (det är oftast så man får uppdrag). Utforska och lär av andra konstnärer och illustratörer, hämta inspiration och tips. Man kan aldrig bli fullärd. Jobba hårt. Konstnärslivet är hårt och slitsamt (om än så givande). Vänta inte på ”inspiration” för att få något gjort, då händer ingenting. Någon sa ”ett kreativt arbete består av 10% inspiration och 90% perspiration” – detta är så sant!

Mer om Sara här.