När jag dör hoppas jag att Gud tar emot mig med ett skratt – Birgitta Boucht

Publicerat den Kategoriserat som Barnkultur

Det tar tid att samla ihop alla intryck, tankar och information efter tre dagar på Göteborgs bokmässa.

Lätt sömndrucken satt jag och väntade på Vandas flygplats när flera välkända ansikten dök upp. ”Skall du också med morgonrocks-flyget till Göteborg?” frågade en. Det är den tidigaste morgonturen till Västkusten som i folkmun kallas så. Vi samtalade en stund och sedan var det dags för avfärd. Några koppar kaffe senare landade vi i vackra och, för dagen, mycket soliga Göteborg. Brittsommar när den är som bäst.
En timme senare stod jag utanför Gothia Towers med Liseberg och Universeum bakom mig. Inne på mässan kryllade det av folk. Och klockan hade just bara slagit tio.

Fredagens schema var planerat enligt följande:

Nina Nordström från shopen Bubonina på Luckan i Helsingfors med Larrie Griffis från Luckan barnkultur.

Kl. 10.30 Osynliga djur och kreativt samarbete. En diskussion med författaren Ulf Stark och illustratören Linda Bondestam om deras samarbete med boken Djur som ingen sett utom vi.
Kl. 11.40 Sverigefinnar och finlandssvenskar – osynliga i två länder. Med bland annat Maria Wetterstrand i panelen. Ett samarbete mellan Göteborgs stad, Svenska Finlands folkting och Hanaholmen.
Kl. 12.30 Var är hem? Filmskapande verksamhet för ungdomar är ett verktyg för att ge gemensamma upplevelser och ömsesidig förståelse mellan människor.
Kl. 13.30 Naturfenomen. Ulf Stark och Peter Mickwitz diskuterar sällsamma ting som glädje och sorg, Smyglar och Vadfiskar.
Kl. 14.00 LUNCH

Birgitta Boucht, Peter Sandström och Zinaida Lindén intervjuades.

Kl. 14.30 Varifrån kommer orden? Peter Sandström, Birgitta Boucht och Zinaida Lindén i samtal om olika sätt att inspireras på i sitt skrivande.
Kl. 15.00 Hamlet för barn – hur och varför? Hur bearbetar man en pjäs av Shakespeare för elvaåringar? Vad blir kvar – och hur reagerar den unga publiken?
Kl. 16.00 Den sverigefinska minoriteten utmaningar. Debatt om svensk minoritetspolitik och dess utmaningar och framsteg. Arrangerat av Tankesmedjan Magma, Hanaholmen och Kulturfonden för Sverige och Finland.
Kl. 17.30 Bråkiga barn och oroliga föräldrar. Psykologen Bo Hejlskov Elvén om en långverkande metod som fungerar med bråkiga barn.

Kristina Murray Brodin med boken Allt är precis som vanligt.
Kristina Murray Brodin med boken Allt är precis som vanligt.

Bonus för dagen var att jag hann med att intervjua författarinnan Kristina Murray Brodin som skrivet boken Allt är precis som vanligt. Boken ges ut på Shildts och Söderströms och är den första att recenseras av barnkulturens läsambassadörer för den nystartade bokklubben B.O.B. Mer information om bokklubben finns här.

Lördagen startade lika solig som dagen innan. En trevlig detalj var att hinna träffa min kollega Nina på bokmässan som har shopen Bubonina inne i Luckan/Helsingfors. Det här var både den absolut bästa och samtidigt värsta dagen på mässan.
Det var trångt, trångt, trångt men utbudet var så suveränt så de vägda upp varandra. Efter en tidig promenad i Slottskogen var jag redo för dag två på mässan. Lördagen såg ut såhär:

De finska världskändisarna Lilla My och Mumintrollet roade stora som små besökare.

Kl. 09.30 Rita, klipp och klistra med Stina Wirsén och Anna Hörling.
Kl. 10.30 Den vita barnbokshyllan. Barnbokshyllan är mycket ljusare än samtiden och utbudet visar på brister i barnboksutgivningen. Men varför ser det ut som det gör, hur kan det förändras och vilka är de goda exemplen?
Kl. 12.00 Liveteckning.  Vad händer när tecknare med vitt skilda stilar skapar ett gemensamt verk. Medverkande: Stina Wirsén, Henrik Jonsson, Johanna Kristiansson och Alexander Jansson.
LUNCH – och vilka dök upp då om inte Lilla My och Mumintrollet.
Kl. 14.00 Hur svenskt är Finland? Hur står det till med historieundervisningen i våra länder?Kl. 14.00 Fritt ord – 250 år. Jonas Nordin berättar om bakgrunden till den svenska tryckfrihetsförordningen och om dess betydelse historiskt och i nutid.
Kl. 15.30 Yttrandefrihet, feminism och litteratur med Sofi Oksanen och Sanna Samuelsson.
Kl. 16.30 När barnen får bestämma. Hyresgästföreningen och Stenungsundshem arbetar just nu tillsammans med Göteborgs universitet för att ta fram en modell för att ge barn större inflytande över sin utemiljö.

Lördagskvällen lyste upp av Göteborgsoperans otroliga föreställning av HAIR. Finns bara ett ord som beskriver föreställningen; WOW!!!

Så blev det slutligen söndag:

Kl. 10.00 Empowering woman.  Kvinnor får, kan och skall yttra sig.
Kl. 11.00 Kalle Anka som läsfrämjare. Kalle Anka-tecknaren Arild Midthun berättar om sitt arbete med att sprida läsglädje och väcka kunskapstörst hos barn och unga.
Kl. 12.30 Föräldrapepp – när du behöver det som bäst. Varför är det så krångligt att vara förälder idag? Och hur kan man förhålla sig till de saker som förändras efter att man fått barn?
Kl. 14.30 Ung och kulturproducent. Författarna till boken Idésmart presenterar sin verktygslåda som ska uppmuntra till ungt entreprenörskap inom kultursektorn.
Kl. 15.00. När vänner möts. Diskussion mellan vännerna och författarna Claes Andersson och Yrsa Stenius.
Kl. 15.40 I skuggan av Auschwitz. Förintelsens kärna försvinner i debatten.
Kl. 16.00 Hur går det för Aung San Suu Kyi?

Några tips från mässan:

Hegas förlag och deras satsning Bli en superläsare
Minnesträning med Zogaj.
Nypon förlag och Lättlästa böcker vilka redan samarbetar med FDUV i Finland.
Vilja förlag med Lättlästa böcker för unga och vuxna.
Olika förlag och Vombat förlag som arbetar med jämställdhets frågor och allas lika värde.
Pipping.se om mobbningsförebyggande verksamhet.

Summa sumarum, en mycket trevlig helg i hemstaden Göteborg.
Det presenterades många bra och tänkvärda kommentarer och citat under mässan men den bästa tror jag ändå att vår finlandssvenska författarinna Birgitta Boucht stod för när hon citerade sin karaktär Tessa från boken Dånet i ett ensamt öra:  ”När jag dör hoppas jag Gud tar emot mig med ett skratt”.

Vi ses på Helsingfors bokmässa.

Publicerat den
Kategoriserat som Barnkultur