Ny barnlitteraturfestival i Östnyland!

Publicerat den Kategoriserat som Barnkultur

Luckan i Borgå är med och arrangerar en ny barnlitteraturfestival i Östnyland. Den första Östnyländska barnlitteraturfestivalen ORD arrangeras 5-11 maj 2019. Huvudarrangör är barnkulturnätverket BaKu.

Barnkulturnätverket BaKu i Östra Nyland består för tillfället av representanter från Borgå bibliotekstjänster, Sibbo bibliotekstjänster, Kulturhuset Grand och Luckan i Borgå samt kulturhuset Lilla Villan i Sibbo. Barnkulturnätveket har legat nere en tid och återupplivades under hösten 2018, samtidigt som det vidgades till att innefatta hela regionen. Under nätverkets första möte i september, i samband med invigningen av LillaLuckan i Borgå, föddes idén om en regional litteraturfestival för barn. Flera av nätverkets medlemmar hade redan en längre tid drömt om en barnlitteraturfestival, något i stil med Bokkalaset i Raseborg eller Barnlitteraturfestivalen i Mariehamn.

Barnlitteraturfestivalen är tvåspråkig och bjuder både på program för skolklasser och daghem samt på program som är öppna för alla. Barnboksillustrationer ställs ut på Borgå stadsbibliotek och på Sibbo huvudbibliotek. På biblioteken arrangeras även författarträffar och verkstäder med författare. Även andra former av program, så som bokattacker, filmförevisningar och dramabokprat är att vänta. Kulturhuset Lilla Villan ordnar i sin tur teaterföreställningar och berättelsestunder både för barn och vuxna.

Under festivalen ordnar Luckan bland annat teaterföreställningar och bokbio i utrymmet LillaLuckan, som finns på Kulturhuset Grand. Dessutom invigs sagokåpet och utställningen Tusen och en saga som tidigare funnits i LillaLuckan i Raseborg. Festivalprogrammet i sin helhet publiceras 9 april.

Västnyländska kultursamfundet, som upprätthåller Luckan i Raseborg, har även ordnat litteraturfestival kallad Barnens och de Ungas bokKalas sedan 2013. Genom festivalen ordnas över 50 författarbesök i Raseborgs svenskspråkiga skolor och är den del av litteraturfestivalen Bokkalaset har ordnats sedan år 2001 och firar 20-årsjubileum år 2020.

Här kan du läsa Svenska Yles artikel om festivalen i Borgå.
Här kan du läsa mer om festivalen i Raseborg.

Inlägget är skrivet av verksamhetsledare Nadina Vihinen och barnkulturproducent Anna-Emilie Lindberg som arbetar på Luckan i Borgå. Ifall du vill veta mer om festivalen, kontakta [email protected].

Publicerat den
Kategoriserat som Barnkultur