Nora Kitinmäki i LillaLuckan, Helsingfors – mars 2019

Publicerat den Kategoriserat som Utställningar

Nora Kitinmäki är grafiker och konstnär. Hon målar ofta i oljefärg och ritar med tusch, ibland kombinerat med laveringar. Som grafiker gör hon allt från infografik till ombrytning av böcker. Noras förebilder är Tove Jansson och Mauri Kunnas. Nora målar också tavlor på beställning, t.ex. utgående från fotografier eller från en idé som beställaren har.

Mer info på hemsidan: piirrospaja.fi

Berätta lite om bilderna i utställningen!

– På sistone ha jag känt att en tavla inte ska vara bara en vacker bild, jag vill att den ska ha en berättelse också. Och oftast försöker det smyga in sig något djur i bilden, kanske en liten mus som sticker nosen ut ur sin håla och funderar om den vågar komma ut. Djuren väcker liv i bilden och tittaren kan forma en berättelse av bilden. Vad ska hända nu?

Vad inspireras du av?

– Jag målar helst djur för att jag alltid har älskat djur. Som liten flicka drömde jag om en egen hund men visste samtidigt att jag aldrig kunde få en på grund av min pälsallergi. Min dröm förverkligades trots allt för 12 år sedan då jag insåg att det finns en hundras jag tål och kunde få till egen. Men drömmen om att få bli djurskötare måste ändå förbli en dröm. I stället kan jag föda alla dessa sötnosar på tavelduken och de lever i mig den vägen och är förhoppningsvis även till glädje för andra. Naturen är också full av så mycket vackert, t.ex. alla små detaljer i ytor på trädbark, berg, smältande snökristaller, hur solljuset lyser genom löven. Allt detta skulle jag vilja måla och rita.   Har du tips till dem som vill bli bättre på att måla?   – Det är bra att måla tillsammans med andra. Därför har jag i över tio år gått samma arbiskurs för att jag har en lärare som jag tycker om och som jag alltid får bra feedback av. Det är inte en sådan lärare som bara säger att det är fint, utan en som jag kan bolla idéer med och få förbättringsförslag. Det är också roligt att se hur olika alla målar, to.m. fast vi kan ha samma utgångspunkt. Man lär sig mycket av att titta på andra, med en annan stil än man själv har.