Linda Bondestam i LillaLuckan, Helsingfors – sommaren 2017

Publicerat den Kategoriserat som Barnkultur, Utställningar

Linda Bondestam utbildade sig till illustratör i London. Hon är en av Svenskfinlands mest populära barnboksillustratörer. Hon har illustrerat över tjugo bilderböcker, och har vunnit och blivit nominerad till flera priser. Hennes senaste bok, ”Djur som ingen sett utom vi”, gjorde hon med Ulf Stark, och den blev nominerad för Augustpriset och vann Snöbollen – priset för årets svenska bilderbok 2016.

www.lindabondestam.com

1. Vad inspirerar dig?

– Allt jag upplever. Varje dag är jag med om händelser som är intressanta, stora och små. Det behöver absolut inte vara vackert eller fridfullt utan kan lika gärna vara smutsigt och dystert. Ibland är det en färgkomposition eller en rad märkliga former men det kan också vara mänskor på en busshållplats, en låt eller en tv-serie. Ofta en vardaglig händelse som jag först senare förstår vikten av.

2. Vilken klassisk berättelse skulle du helst vilja illustrera?

– Jag tycker klassiska sagor är lite irriterande men om jag illustrerade en skulle jag göra den modern och antagligen tycka att det var väldigt roligt. Kanske skulle jag göra en feministisk version av Askungen, det är så störande att prinsen väljer den vackra dansanta flickan med de minsta fötterna (jag har själv stora fötter). Och att styvmammorna alltid är onda och att lyckan är att gifta sig med en rik karl och flytta till ett slott.

3. Vad har du för tips till den som drömmer om att bli bilderboksillustratör?

– Helst ska man rita mest hela tiden för att hitta sitt personliga uttryck men också läsa bilderböcker och förstås fundera på hur man berättar historier i bild. Det är helt olika saker att rita en lyckad teckning och att teckna en berättelse. Jag tror också det är viktigt att tro på sig själv och inte ge upp. Jag har en känsla av att de inte alltid är de bästa som klarar sig i konstvärlden utan kanske de envisaste.