Barnkultur

LillaLuckan för stora och små

By 13 juli, 2017 oktober 31st, 2018 No Comments

Varje tisdag, onsdag och torsdag öppnar LillaLuckan sina dörrar för både stora och små. Leksaker plockas fram, matborden läggs på sin plats och det doftar kaffe. Sedan kommer väntande, mammor, pappor, farmor och andra värdefulla vuxna med barnen, en efter en. Oftast kommer de till LillaLuckan med stora leenden, om inte någon av de små stigit upp med ett riktigt dåligt humör.

Under våren 2017 öppnade familjecaféerna sina dörrar 47 gånger och verksamheten hade närmare 1400 besök av både små och stora. På LillaLuckan finns 4 olika familjecaféer från och med hösten; Väntans café, Babycafé, FamiljeLuckan och Multicultural Family Café. Familjecaféernas skiljer sig en del från varandra, men det finns en gemensam värdegrund samt gemensamma syften och målsättningar.  Caféernas gemensamma syfte är att skapa möjligheter för familjer att träffas i ett utrymme där barnen kan leka och öva sina sociala färdigheter. Utöver detta får de vuxna som är i olika livsskeden rådgivning och stöd av sakkunniga och andra vuxna. På plats diskuteras allt från parförhållande, till farliga kemikalier i hemmet, till babyns hårvård och amning. Målsättningen är att skapa en trygg och stödjande miljö för familjer i olika livsskeden.

Onsdagens Väntans Café riktar sig till väntande, samt de som redan har sin nyfödda i famnen. Varje vecka diskuteras olika teman som berör graviditeten, till exempel förlossning, spädbarnstiden, amning, språk, sömn och babymassage. Huvudarrangör för detta café är Folkhälsan och Förbundet för mödra- och skyddshem.

Onsdagens Babycafé riktar sig till de som har med sig barn som är under ett år. Detta café har också ett nytt tema varje vecka, ibland kan det också arrangeras en kulturaktivitet. Teman kan bland annat vara näringsrekommendationer, att resa med barn eller så arrangeras till exempel babymassage. Huvudarrangör för Babycaféet är Svenska Kvinnoförbundet i Sörnäs.

Torsdagens FamiljeLuckan riktar sig till de som deltar med barn i ålder 1-5 år. FamiljeLuckan är ett öppet daghem och ordnar regelbundet aktiviteter för barnen, såsom musiklek och pyssel. På plats finns alltid en sakkunnig inom barn- och familjefrågor. Huvudarrangör för caféet är Barnavårdsföreningen tillsammans med Luckan.

Tisdagens Multicultural Family Café är ett café som pratar alla språk. Detta café har ibland arrangerat program, såsom färgbad eller pyssel men oftast leker barnen fritt. Här finns ingen åldersrekommendation och många svensktalande som besöker de andra caféerna besöker gärna också detta café. Caféet marknadsförs på engelska så många som inte pratar svenska hittar hit, var de sedan introduceras till de andra caféerna. Utöver tisdagens café så arrangeras mångkulturella familjecaféer på söndagar från och med hösten 2017. Swedish Sundays arrangeras av Svenska.fi rf and Youth Against Racism in Finland rf. och Italian Sundays av Italian association in Finland. Caféet Swedish Sundays har det svenska språket i fokus och vill därmed stödja integration på svenska, medan Italian Sundays vill stödja den italienska kulturen i Finland genom att arrangera kulturaktiviteter i en Italiensktalande miljö.

Mer information om caféernas innehåll hittas på denna hemsidan eller facebookgruppen LillaLuckans Familjecaféer. Ifall man har någon fråga kan man mejla [email protected], eller titta in i LillaLuckan eller Luckan. Välkommen med!

Inlägget är skrivet av Elin Sundell, koordniator för familjecaféerna.