LillaLuckan öppnades Åbo

Publicerat den Kategoriserat som Barnkultur

LillaLuckan öppnades i Åbo med pompa och ståt! LillaLuckan är Luckans rum för barnkultur som nu finns i Borgå, Helsingfors, Kyrkslätt, Lahtis, Raseborg, Uleåborg och Åbo.

Luckan Åbo har länge varit känt för sina Kulturkarameller som är lättillgängliga, gratis kultursmakprov för svenskspråkiga barnfamiljer i Åboregionen. Kulturkaramellerna har ordnats sedan 2014 och blivit en bestående del av det svenskspråkiga kulturutbudet för barn i Åbo.

Idag finns 11 Luckan runt om i Finland och alla arbetar med barnkultur. Luckan Åbo har en tid planerat att utveckla sin barnkulturverksamhet, bland annat genom att öppna en egen LillaLuckan och etablera nya programinslag. Efter den omfattande renoveringen av Verdandihuset på Auragatan – och delar av Gillesgården – kunde man ta i bruk utrymmet som finns i Gillesgårdens källarnivå, den så kallade Källarsalen. I salen har man redan under hösten 2021 framgångsrikt kunnat ordna olika barnkulturevenemang, så att omvandla salen att passa det nationella konceptet LillaLuckan kändes naturligt. Salen fungerar också som utrymme för det framgångsrika “BaSe-projektet” som körde i gång hösten 2021, och som går ut på veckovisa träffar mellan barn- och seniorgrupper.

Under 2022 utvecklas verksamheten vidare av Luckans barnkulturproducenter tillsammans med lokala samarbetspartners. Ifall du är intresserad av att samarbete med Luckan kan du kontakta abo@luckan.fi

Du läsa mer om öppningen och höra på en intervju med Svenska Yle här

Bild 1: Kråkan Kracke och finlandssvenska böcker
Bild 1: Luckans barnbok ”En kråksång för Nordens barn” som delades ut under öppningen
Bild 2: Konstmaterial för kreativa stunder
bild 4: Kajsa Lindholm, Andrea Schmidt och Riku Tuominen från Luckan Åbo

Kommande evenemang i LillaLuckan i Åbo

Fredagsmys på LillaLuckan
Fredagar 11.2–29.4 klockan 9.00–11.30 (stängt 25.2 & 25.4).
Fredagsmyset är en plats för kravlöst umgänge för vuxna som av olika orsaker är hemma med barn eller barnbarn och vill umgås med andra vuxna med barn i samma ålder. Till fredagsmyset gäller “drop-in”, man får dyka upp en eller flera fredagar och under vilken tid som helst under förmiddagen.

Pysselklubb
Torsdagar varannan vecka med start 3.3 klockan 13.30–16.00.
Pysselklubben är för dig som går i årskurserna 2–4. Till klubben kan du komma direkt efter skolan och man får fritt droppa in från klockan 13.30 framåt och programmet slutar kl. 16.00. Notera! Det finns begränsat antal platser, de 10 första ryms med. Anmälning senast fredag 25.2.

Första april-disco
Fredag 1.4 kl. 17.30–19.30.
“April, april din dansande sill!” – DiscoTime! Fredagen den 1 april ordnas ett skojigt och lurigt disco i
Källarsalen för dig som går i årskurs 1–4! Vem blir kvällens salsadrottning? Vem buggar coolast? Ta med ett spexigt humör, dina bästa aprilskämt och kom och dansa loss med oss! Notera! Det finns begränsat antal platser. Anmälning senast fredag 25.3.

Påskspektaktel
Torsdag 14.4 klockan 17.30–19.30.
Abrakadabra, Simsalabim; skärtorsdag betyder fest för alla små häxor, påskharar och andra vidunder i påsktid! Klä ut dig i valfri utstyrsel och förse dig gärna med någon form av korg/kittel el. dyl. “Äggstra” påskigt program utlovas! Notera! Det finns begränsat antal platser. Anmälning senast torsdag 7.4.

Mer info finns på Luckan Åbos facebooksida här

Luckan Åbo upprätthålls av Åbo svenska föreningsråd.
Inlägget är skrivet av Riku Tuominen, abo@luckan.fi

Omslagsbild: Elin Sundell från Luckan Helsingfors tillsammans med Riku Tuominen och Kajsa Lindholm

Publicerat den
Kategoriserat som Barnkultur