Kojan med stjärnhål – en saga om Sukkot

Publicerat den Kategoriserat som Tillgänglighet

Har du hört berättelsen ”Kojan med stjärnhål” som handlar om en judisk flicka som firar Sukkot? Du kan nu lyssna på sagan på finlandssvenskt teckenspråk, svenska, finska, engelska, arabiska och ryska.

Samhällets mångfald, språk, kultur och religion kan firas i vardagen och till fest. Religion och tradition uttrycker sig för många i sagor och berättelser, i festförberedelser, fastor och fester, i delade minnen och gemensamma stunder. Ad Astra har skapat digitala sagor som handlar om fester från olika vackra traditioner och varje saga finns berättad på fem språk. Genom samarbete skapar Ad Astra och Luckan teckenspråkiga versioner av sagorna. Janne Kankkonen, som arbetar som ordboksredaktör och språkrådgivare på Finlands Dövas Förbund, berättar sagorna på finlandssvenskt teckenspråk.

I Luckans materialbank finns de teckenspråkiga sagorna och mer information om samarbetet.

De teckenspråkiga versionerna av sagorna skapas inom Luckans projekt Tips om tillgänglighet (2020-2022) med understöd av Stiftelsen Leo, Mary och Mary-Ann Hackman, Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne sr, Elfvings Stiftelse och Svenska kulturfonden.

Inlägget är skrivet av Luckans producent Elin Sundell, elin.sundell@luckan.fi