Sagor på flera språk och även teckenspråk

Publicerat den Kategoriserat som Barnkultur, Materialbank
En man siktar en båge mot fyra armar

Har du firat Epifania, Sukkot eller Nouruz? Har du firat månfesten eller kinesiskt nyår?

Ad Astras digitala sagor handlar om fester från olika vackra traditioner. Till sagorna finns pedagogiskt material. Varje saga finns berättad på fem språk: svenska, finska, engelska, arabiska och ryska. Ad Astra och Luckan skapar därtill teckenspråkiga versioner av sagorna. Janne Kankkonen, som är teckenspråkig och arbetar med teckenspråk på olika sätt, berättar sagorna på finlandssvenskt teckenspråk.

Lyssna på och läs mer om Ad Astras sagor här. Ad Astra arbetar med traditioner, fester och berättelser som för samman människor.

Nedan finns två sagor på finlandssvenskt teckenspråk. Den första heter ”Striden mot demonernas kung” och berättas under den hinduiska festen Diwali. Den andra heter ”Kojan med stjärnhål” och berättar om en judisk flicka som firar Sukkot eller lövhyddohögtiden. Till sagorna har en ordlistor skapats. 

Arbetsgrupp

Berättare: Janne Kankkonen
Regi: Ellu Öhman, Ad Astra
Text: Milena Parland ur boken ”Jadekaninens gryta”, Ad Astra
Producent: Elin Sundell, Luckan
Filmare och redigering: Johan Heden, Moxio
Bild: Alexander Reichstein

De teckenspråkiga versionerna av sagorna skapas inom Luckans projekt Tips om tillgänglighet (2020-2022) med understöd av Stiftelsen Leo, Mary och Mary-Ann Hackman, Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne sr, Elfvings Stiftelse och Svenska kulturfonden.