BarnkulturMaterialbank

Sagor på flera språk och även teckenspråk

By 14 november, 2020november 16th, 2020No Comments

Har du hört berättelsen Epifania, Sukkot eller Nouruz? Har du firat månfesten eller kinesiskt nyår? Ad Astras digitala sagor handlar om fester från olika vackra traditioner. Till sagorna finns pedagogiskt material. Varje saga finns berättad på fem språk: svenska, finska, engelska, arabiska och ryska. Från och med hösten 2020 skapar Ad Astra och Luckan därtill teckenspråkiga versioner av sagorna. Janne Kankkonen, som är teckenspråkig och arbetar med teckenspråk på olika sätt, berättar sagorna på finlandssvenskt teckenspråk.

Lyssna på och läs mer om Ad Astras sagor här. Ad Astra arbetar med traditioner, fester och berättelser som för samman människor.

Nedan finns den första sagan på finlandssvenskt teckenspråk. Den heter “Striden mot demonernas kung” och berättas under Diwali. Till sagan har en ordlista skapats. 

Arbetsgrupp

Berättare: Janne Kankkonen
Regi: Ellu Öhman, Ad Astra
Text: Milena Parland ur boken “Jadekaninens gryta”, Ad Astra
Producent: Elin Sundell, Luckan
Filmare och redigering: Johan Heden, Moxio
Bild: Alexander Reichstein

De teckenspråkiga versionerna av sagorna skapas inom Luckans projekt Tips om tillgänglighet (2020-2022) med understöd av Stiftelsen Leo, Mary och Mary-Ann Hackman, Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne sr, Elfvings Stiftelse och Svenska kulturfonden.