Frítt Flog och kulturmöten på Färöarna

Publicerat den Kategoriserat som Barnens rätt på jorden här i Norden, Barnkultur, Norden

Kriiiiiix! Kråkan Kracke Kraaford, producenterna Elin Sundell och Linda Sundberg flög över Atlanten hela vägen till barn- och ungdomsfestivalen ”Fritt Flog” på Färöarna. Det nordiska besöket gjordes inom Luckans barnkulturprojekt ”Barnens rätt på jorden här i Norden”.

På Färöarna träffade Luckan olika kulturaktörer och besökte Nordens hus. Nordens hus är en konst- och kulturinstitution med ett mångsidigt program av musik, litteratur, teater, film, bildkonst, föreläsningar, konferenser och mycket mer. Organisationens främsta uppgift är att visa upp nordisk konst och kultur på Färöarna, och att öka medvetenheten om färöisk konst och kultur i hela Norden. På Nordens hus produceras och samproduceras flera festivaler under året. Nordens hus har en bred publik och arrangerar evenemang som sträcker sig från små och intima till stora och spektakulära. Luckan fick på plats ta del av barn- och ungdomsfestivalen Frítt Flog med ett varierande kulturprogram. Under festivalen höll Luckan en verkstad om barnets rättigheter och Norden med kråkan Kracke Kraaford, vid sidan av den egna nordiska utställning med konstverk från barnboken ”En kråksång för Nordens barn”. De färiska barnen fick göra fjäderbokmärken och egna kråkägg, samt delta i utlottningen av en egen bok genom att gissa fjädrar i en burk.

Bildbeskrivning: Fotografier från Luckans verkstad och av den nordiska utställningen

Luckans producenter tog även del i andra program under festivalen, bland annat Social Rug (FI), KATA 1902 (FO), Spor (IS), en keramikverkstad och konsert av unga musiker. Musikföreställningen KATA tog publiken med på en resa tillbaka i tiden. För 120 år sedan reste en dansk musikspecialist runt på Färöarna och spelade in folk som sjöng traditionella sånger och KATA har använt detta material för att skapa en ny föreställning. Publiken fick höra om flickan, som namngav hennes kläder, de rivaliserande hövdingarna Sigmundur og Tróndur, kråkan på klippan och mycket mer. Föreställningen skildrade olika stämningar i färöiska folktraditioner – det allvarliga, det fantastiska och det humoristiska. Social Spor (IS) är en interaktiv dansföreställning för barn. Barnen fick utforska vatten, jorden och rymden, och den mystiska styrkan som finns i allt. Barnen fick resa genom havet, in i den mossiga skogen och upp mot stjärnorna. De fick följa vilda dansande varelser och bjöds även in att upptäcka miljön på egen hand.

Bildbeskrivning: Keramikverkstad, musikföreställning, ungdomskonsert och dansföreställning

På Färöarna träffade Luckans producenter även konstnären Kàri Svensson i hans ateljé och Trondur Patursson som är en känd glaskonstnär och äventyrare. De berättade om livet på Färöarna och deras konst. Även museibesök gjordes till Färöarnas nationalmuseum och Färöarnas konstmuseum.

Bildbeskrivning: Konstnären Trondur Patursson, museibesök och Kàri Svensson i sin konstateljé

Inlägget är skrivet av producent Elin Sundell, [email protected]
Omslagsbild: Producent Linda Sundberg och handdockan Kracke Kraaford i Nordens hus

Luckan har arbetat med projektet ”Barnets rätt på jorden här i Norden” 2018-2022. Projektet har förverkligats med stöd av Nordiska ministerrådet, undervisnings- och kulturministeriet, Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne och Svenska kulturfonden.