Nordiskt kulturbesök i Danmark

Publicerat den Kategoriserat som Barnens rätt på jorden här i Norden, Barnkultur, Norden

Luckans projekt ”Barnens rätt på jorden här i Norden” besökte Danmark för konst, utställningar och diskussion om nordiskt samarbete. Köpenhamn bjöd på inspirerande möten och strålande väder under två dagar i slutet av mars. Det var producenterna Elin Sundell och Linda Sundberg som gjorde besöket inom Luckans barnkulturprojektet ”Barnens rätt på jorden här i Norden”, innan avfärd vidare mot Färöarna och en barnkulturfestival.

Bildbeskrivning: Köpenhamns centrum

Under besöket träffade de Emma Augustsson som arbetar på Finlands Kulturinstitut i Danmark. På institutet gör hon sin utlandspraktik som en del av sina studier i konstvetenskap på Åbo Akademi. Finlands Kulturinstitut i Danmark erbjuder finskt kunnande inom samtidskonst och scenkonst. Syftet är att utveckla och stärka dialogen mellan professionella konstaktörer från Finland och Danmark och allmänheten. Kulturutbytet sker bland annat genom utställningsprojekt och export av ny dramatik. Institutet ingår i nätverket av finska kultur- och kunskapsinstitut, som består av 17 institut världen över.

Bildbeskrivning: Privat bild av Emma Augustsson. Konstverk och fotografi av Anna Niskanensom som var FIDA:s artist-in-residence 2021 via Finlands Kulturinstitut i Danmark.

I Köpenhamn finns Nordens hus var Nordiska ministerrådet, Nordiska rådet och Nordiska kulturfonden verkar. Nordiska ministerrådet har flera institutioner, kulturhus och samnordiska arbetsgrupper i de nordiska länderna och självstyrande områdena. Det finns flera avdelningar, bland annat för avdelningen för kultur och resurser, kunskap och välfärd, tillväxt och klimat. På plats presenterade Ida-Lina Nyholm verksamheten och visade runt. Hon är rådgivare på kommunikationsavdelniningen och har tidigare arbetat bland annat som barnboksredaktör i Finland och med utställningsverksamhet i Luckan. Luckans nordiska projekt och barnboken ”En kråksång för Nordens barn” presenterades till flera medarbetare i huset och nordisk kultur, mångfald och språk diskuterades – på härlig skandinaviska! I Nordens hus arbetar cirka 130 medarbetare från alla nordiska länder för att göra politiska visioner till verklighet. Det nordiska samarbetet är en av världens mest omfattande regionala samarbetsformer. Nordiska hus finns på Färöarna, Grönland, Island, Åland, i Helsingfors och Köpenhamn.

Bildbeskrivning: Fotografier från besöket i Nordens hus

I Köpenhamn besöktes även Arken, ett museum för modern konst. Arken är ett monumentalt landmärke omgivet av ett konstgjort strandlandskap strax söder om Köpenhamn. Museet invigdes den 15 mars 1996 av Hennes Majestät Drottning Margrethe II. Innan det hade det lagts år på att säkerställa att detta kustläge i Ishøj strax söder om Köpenhamn skulle bli en betydande aktör i det danska kulturlivet. I museet visades utställningarna Else Alfelt, Woman and Change och At the end at the rainbow.

Bildbeskrivning: Fotografier från museet Arken

Inlägget är skrivet av producent Elin Sundell, [email protected]

Luckan har arbetat med projektet ”Barnets rätt på jorden här i Norden” 2018-2022. Projektet har förverkligats med stöd av Nordiska ministerrådet, undervisnings- och kulturministeriet, Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne och Svenska kulturfonden.