Böcker

Norden, lokal historia, äventyr och mycket mer. Mera information om böckerna finns nedan.

Bokomslag för boken "En kråksång för Nordens barn"

18€

En kråksång för Nordens barn

Alla har rätt till sitt språk, att leka, gå i skola, att ha åsikter och rätt att vara barn. Barn har många rättigheter. Har kråkor det också? Följ med kråkan Kracke Kraaford på en upptäcktsfärd i Norden. Du får träffa Brandur från Färöarna som älskar musik, danska Bahram som drömmer om att vara vild, svenska Linn som petar in en legobit i näsan och många andra.
Denna barnbok är utgiven av Luckan som en del av projektet Barnets rätt på jorden här i Norden. På barnkultur.luckan.fi/materialbank finns pedagogiskt material som fördjupar sig i bokens teman Norden och barnkonventionen.
Bokan kan köpas på plats i en del Luckan i landet.

Författare Annika Sandelin
Illustratör Linda Bondestam
Producent Elin Sundell
Redaktör Ida-Lina Nyholm 

ABC i Borgå

Längs kullerstensgränder och gator, upp för höga stenar, kullar och berg, ABC i Borgå tar dig med på en vandring genom staden. Varje bokstav i alfabetet lyfter fram en intressant plats och historier kring den.

Filippa Hella är illustratör och serietecknare. Hon växte upp i Gamla stan i Borgå och stämmningarna från barndomen finns kvar i hennes känsliga bildvärld. i bild och ord fångar illustratören stadens unika atmosfär.

Boken kan köpas på Luckan i Borgå, Konsthallen vid Konstfabriken i Borgå och vid Borgå Museums bokhandel.

Omslaget för boken "ABC i Borgå "

Författare och illustratör
Filippa Hella

Författare och illustratör
Laura Salama

20€

På äventyr i bruket | Ruukkiseikkailu

En bok om livet i Fiskars bruk i slutet av 1800-talet. Johanna går i en flickskola och på fritiden hjälper hon sin mor att städa herrskapets hem. Lasse har börjat som springpojke i maskinverkstaden och han går enbart i skola på söndagarna. De hamnar överraskande inför ett äventyr och det krävs både mod och snabba reaktioner av dem för att klara av den besvärliga situationen de ställts inför. I slutet belönas det goda, men före det blir tolvåringarna tvungna att bedöma vad som på riktigt är viktigt i livet. Läsaren får en god bild av hur det var att leva i bruken och på landsbygden runtom bruken förr i tiden. Bokens faktarutor kompletterar texten.
Boken är tvåspråkig, skriven på både finska och svenska. Den kan köpas i Luckan Raseborg.

Äventyret i Karleby |
Seikkailu Kokkolassa

En katt kommer med ett lastfartyg från Amerika till allvädersterminalen i Karleby. I hamnen träffar han en räv, och berättar för denne att han har kommit till staden för att söka efter en avlägsen släkting. Deras gemensamma förfader åkte med ett lastfartyg till Amerika i början av 1900-talet och tog med sig ena hälften av en nyckel till en skattkista och lämnade den andra i Karleby. Katten söker nu både släktingen med den andra nyckeln och platsen där dominikanermunkarnas skatt är gömd.

Boken utgavs till Karleby stads 400-årsjubileum år 2020 av KulturÖsterbotten och Luckan i Karleby, med stöd av bland annat Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne. Boken är tvåspråkig, skriven både på svenska och finska.

Den tvåspråkiga boken kan köpas och beställas från Luckan i Karleby och Sydösterbotten.

Författare Pauliina Holmqvist
Illustratör Eeva Huotari

10€

Varislaulu Pohjolan lapsille

(tilapäisesti loppu)
Jokaisella lapsella on oikeus omaan kieleensä, oikeus leikkiä, käydä koulua, oikeus mielipiteisiin ja oikeus olla lapsi. Lapsilla on monia oikeuksia. Onko variksilla myös oikeuksia? Lähde mukaan Pohjoismaiselle tutkimusmatkalle Kraakku Vaakkusen kanssa! Tapaat Färsaarilla asuvan Brandurin, joka rakastaa musiikkia, ja tanskalaisen Bahramin, joka unelmoi villistä elämästä. Mukana on ruotsalainen Lena, jonka nenästä löytyy legopalikka sekä monia muita lapsia.
Kirja on tuotettu osana Luckanin Barnens rätt på jorden här i Norden -hanketta. Sivulla barnkultur.luckan.fi/materialbank löydät pedagogista materiaalia, joka syventää kirjan Pohjoismaiden ja lapsen oikeuksien sopimuksen teemoja.

Kirjailija Annika Sandelin
Kuvittaja Linda Bondestam 
Suomentanut Henriikka Tavi
Tuottaja Elin Sundell
Toimittaja Ida-Lina Nyholm 

Vuorččislávlla Davviriikkaid mánáide

(tilapäisesti loppu)
Buohkain lea vuoigatvuohta iežas gillii, stoahkat, vázzit skuvlla, ja buohkain lea vuoigatvuohta oaiviliidda ja leat mánát. Mánáin leat olu rievttit. Leatgo vuorčásiin maid rievttit? Čuovo vuoražas Ráhku Ráhkuna su dutkanmátkkis Davviriikkain. Beasat deaivat Fearsulluin Brandura, gii ráhkista musihka, dánskalaš Bahrama, gii niegada leat vilda, ruoŧŧelaš Linne, gii njávkkada legoin njunis ja olu earáid. 
Girji lea dahkkon Luckana Barnens rätt på jorden här i Norden -prošeavtta oassin ja girjji temá gieđahallá Davviriikkaid ja mánáid vuoigatvuođaid soahpamuša. Siiddus barnkultur.luckan.fi/materialbank lea pedagogalaš materiála, mii čiekŋuda dán temá.

Deaksta Annika Sandelin
Govat ja bardin Linda Bondestam 
Jorgaleaddji Ritva Torikka 
Buvttadeaddji Elin Sundell
Doaimmaheaddji Ida-Lina Nyholm