Fira barnrättsveckan och barnkonventionens dag!

Publicerat den Kategoriserat som Barnens rätt på jorden här i Norden, Barnkultur, Norden

Kultur, fritid och lek är alla barns rättighet! Lyssna på Luckans dramatiserade dikter eller använd pedagogiskt material för att fira barnets rättigheter tillsammans med barnen! Den 20 november firas barnkonventionens dag och i samband med det firas barnrättsveckan runt om i Finland. 

Dikt och illustration från barnboken En kråksång för Nordens barn

Inom Luckans projekt Barnens rätt på jorden här i Norden har en barnbok och nytt material producerats. Barnboken ”En kråksång för Nordens barn” är skriven av Annika Sandelin och illustrerad av Linda Bondestam. Den handlar om barnets rättigheter och nordiska länder. Bokens huvudperson är kråkan Kracke Kraaford som bland annat lär barnen kraxa på kraxiska och tala nordiska språk. Han möter många barn under sin upptäcksfärd i Norden.

Författare Annika Sandelin och illustratör Linda Bondestam

På finska heter boken Varislaulu Pohjolan lapsille och på nordsamiska Vuorččislávlla Davviriikkaid mánáide. Den finska översättningen är gjord av Henriikka Tavi och den nordsamiska av Ritva Torikka. Ida-Lina Nyholm har fungerat som redaktör och Elin Sundell som producent. Barnboken kan beställas här och köpas på flera Luckan inom kort. Kolla med din närmaste Luckan om boken finns till försäljning. Boken kommer även finnas på bibliotek och delas ut till daghem och förskolor runt om i Finland. 

Barnbokens dikter är dramatiserade av Luckans barnkulturproducent Linda Sundberg och barnbokens författare Annika Sandelin. Du kan ta del av de dramatiserade dikterna här i Luckans materialbank. Dramatiseringen är textad till svenska och kan ses med automatisk textning på andra språk. Det pedagogiska materialet ”Barnets rätt på jorden här i Norden” har nylanserats och har med barnbokens illustrationer. Materialet uppmanar till diskussion, lek och skapande verksamhet tillsammans med barn.

Veckan för barnets rättigheter är en temavecka som firas runt om i Finland. Mer info om barnrättsveckan som firas den 15-21 november hittas på veckanforbarnetsrattigheter.fi. Förbundet för barnkulturcenter i Finland har har bland annat skapat en verkstadsvideo riktad till pedagoger. Verkstaden med bildkonst- och dramaövningar riktar sig till barn i förskoleåldern, och kan även användas i lågstadiet. Mer info på barnkultur.fi.

Projektet Barnens rätt på jorden här i Norden förverkligas med stöd av Nordiska ministerrådet, undervisnings- och kulturministeriet, Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne och Svenska kulturfonden.

Inlägget är skrivet av Elin Sundell, [email protected]

Omslagsbild: Projektets producent Elin Sundell och barnkulturproducent Linda Sundberg från Luckan tillsammans med författare Annika Sandelin och illustratör Linda Bondestam