Emma Rönnholm i LillaLuckan, Helsingfors – februari 2019

Publicerat den Kategoriserat som Utställningar

Emma Rönnholm är bildkonstnär. Hon jobbar främst med skulpturer och installationer, ofta med mekaniska inslag som får konstverken att röra sig. Emmas konst har visats på flera olika platser i Finland och även utomlands i bl.a.Italien och Tyskland. Utöver att arbeta som konstnär har Emma gjort en del illustrationer, främst för tidningar och böcker för vuxna. I utställningen syns bilder från bilderboken ”Fröken Frigga Krikonqvist” med text av Lotta Moring. Boken utkom 2016.

Du jobbar ju oftast med en annan typ av konst än illustration. Hur var det att illustrera en barnbok?

– En stor skillnad är att det finns mer ramar kring boken. Begränsningar är bra för kreativiteten. Som illustratör har jag ingen etablerad stil, så varje bild kan egentligen bli sin egen. Det är roligt, men för en bok inte nödvändigtvis det bästa. Till en början handlade det därför mycket om att hitta en stil som passade mig och boken. Det var också fler personer som hade åsikter om hur slutresultatet skulle bli än jag är van vid. Vanligtvis är jag välidgt ensam med mina konstprojekt. Mina verk är så konceptuella, först när ett verk är färdigt faller allt på plats. Därför är det inte nödvändigtvis någon som kan ha åsikter om mina verk medan jag jobbar med dem, även om det kanske på vissa sätt vore bra att öppna upp för andra.

Vilken teknik har du använt i boken? Varför valde du den tekniken?

– Illustrationerna är tuschteckningar med inslag av akvarell. Jag har alltid tyckt om att teckna linjer, och tänkte därför att det skulle vara en rolig teknik. Det finns inte så många nyanser i tuschpennor, så därför blev akvarell ett naturligt komplement. Senare märkte jag att vattnets rörelse egentligen är intressantare än tuschens linjer.

Skulle du vilja illustrera fler bilderböcker? Vilken slags bok skulle du helst illustrera?

– Jag skulle gärna illustrera fler böcker. En dröm just nu är att göra både text och bild, eller att i alla fall planera bokens innehåll och kanske be någon annan skriva. Det som fascinerar mig är boken som helhetskonstverk, och det skulle vara intressant att utforska sambandet mellan bild och text.