Blogg BKBOKKLUBBEN B.O.B.

Vi läser Den ofantliga Rosabel tillsammans med vår läsinspirationsgrupp

By 27 augusti, 2018 oktober 31st, 2018 No Comments

Vi har läst och diskuterat Malin Kiveläs och Linda Bondestams bok Den ofantliga Rosabel, tillsammans med sex barn från Pandagruppen på Askbackens daghem i Esbo. Gruppen bestod av fyra- och femåringar och barnen i gruppen hade ett stort intresse för glitter och rosa regnbågsfärg. Barnen i gruppen var väldigt intresserade av de stora finhästarna med snofsiga namn på engelska i Rosabels hemstall, de som inte alls behandlar henne särskilt snällt och bra. Barnen vill också gärna spinna vidare på tankar om prinsessan med det rosa håret, om äventyr, slott och glitter. Men den leriga och gråa stallvardagen är inte deras grej. De förstår inte riktigt heller varför Rosabel är så arg och vresig. Men alla håller absolut med om att de andra hästarna ropar väldigt fult åt henne då hon försöker tävla med de stora hästarna med sina egna korta ponnyben. De andra hästarna ropar: “Tung och fet! Tung och fet! Smidig som en död manet!” åt Rosabel och barnen är ense om att det aldrig är okej att ropa elakt och att man inte får vara dum med andra och göra dem ledsna.

En av de mest ingående diskussionerna under läsningen gäller råttan som spelar kontrabas och ödlan med de gula ögonen som spelar trumpet . Barnen undrar om de spelar musik för att älvorna ska få dansa eller för att locka älvorna till sig så att de ska kunna äta upp dem. “-Äter råttor älvor?”, undrar en flicka.

Barnen verkar tycka att drömmen överträffar verkligheten i denna berättelse. Så trots att vuxenläsaren ser de vackra vardagsäventyren som Rosabel har tillsammans med sin nya vän, en likasinnad piggig och stickig tuffis, som bland det största som den här boken har att ge, väljer i alla fall de här barnen ännu den glittrande drömmen.

Efter att vi läst boken bestämmer gruppen att de vill pyssla glittriga, regnbågsfärgade hästar och ponnyer och göra ett helt stall fullt med hästar i alla färger.