Besök dock- och leksaksmuseet i Borgå

Publicerat den Kategoriserat som Barnkultur

I Borgå finns ett museum fyllt av dockor, gosedjur, tennsoldater, gamla spel och mycket mer. Då man stiger in möter man en fantastisk syn med hyllor och vitriner fyllda av minnen från gången tid. Vad är det för ställe? Jo, Dock- och leksaksmuseet i Borgå!

Under våren gjorde Rosanna från Luckan i Borgå ett besök till museet och träffade Jorma Söderlund som tillsammans med sin mamma startat museet för mycket länge sedan. Jorma höll en rundtur på museet och berättade om olika leksaker som finns där. Dockor som kan gå och slänga slängkyssar från 1890-talet, dockhusmöbler som är miniatyrversioner av de möbler man beställde till sitt hem på 1800–1900 talet, tenn och aluminium bilar och en helikopter som kan flyga. Då man stiger in på museet tas man tillbaka i tiden och till en annan verklighet.

Jorma har under flera års tid samlat leksaker till museet och samlar ännu idag. Han kan utan och innan historierna bakom dem och berättar med passion om dem och den tid då de var populära. Alla leksaker som finns på museet har någon gång tillhört någons och man kan se kärleken och slitaget av flera år av lek på dem.

I Borgå kan man besöka dock- och leksaksmuseet, det är beläget på en innergård i gamla stan, bredvid Tuulan Aitta. Har man inte möjlighet att besöka museet, kan man se den digitala rundvandringen nedan.


Museets adress är Ågatan 14, 06100 Borgå.

Inlägget är skrivet av barnkulturproducent Rosanna Halttunen som arbetar i Luckan Borgå.
Kontakt: [email protected]

Publicerat den
Kategoriserat som Barnkultur