Bokklubben B.O.B i Lilla Luckan, Helsingfors – februari 2018

Publicerat den Kategoriserat som Barnkultur, Lilla Bokkassen

Luckan har tillsammans med Schildts & Söderströms och Förlaget startat en bokklubb för att sprida läsglädje och läsinspiration bland barn och familjer. Bokklubbens filur B.O.B (Böcker Och Bilder) vill jättegärna få höra barns tankar och tips om olika böcker, samt se barns teckningar och pyssel som är inspirerade av olika berättelser.

Grupper på Smedsby daghem, Askbackens daghem och Mickels daghem är just nu bokklubbens läsinspiratörer som läser böcker som B.O.B. tipsar om. Barnen recenserar böckerna och arbetar kring dem på ett kreativt sätt och de delar med sig och inspirerar andra r.

Om du arbetar med barn kan också ditt dagis/din grupp ta del av läsinspirationen och också inspirera andra från och med i höst. Ni kan reservera och hämta B.O.B:s bokkassar från Luckan i Helsingfors. I kassarna finns vårens böcker med tips på hur ni kan diskutera, recensera och pyssla kring böckerna. Ni får låna kassen i 4 veckor och efter lånetiden får ni skicka in en recension som er grupp gjort på en av böckerna eller bilder på konstverk eller teckningar som ni gjort i samband med läsningen.

I utställningen i Lilla Luckan visas exempel på hur två olika grupper arbetat med boken ”Vildare, värre, Smilodon” av Minna Lindeberg och Jenny Lucander.

Smedsby daghem

Vår läsinspiratörsgrupp som består av förskolebarnen på Smedsby daghem har tillsammans läst boken ”Vildare värre Smilodon” av Minna Lindeberg och Jenny Lucander. Gruppen tyckte om att läsa och jobba med boken som har fått strålande recensioner och vunnit Nordiska rådets litteraturpris.

Annok Sarri, som är en av bokens huvudkaraktärer, blir blixtrande arg och frustrerad och läsaren får veta att hon ofta brukar bli det. Gruppen i Smedsby har tillsammans funderat på hur man kan uttrycka känslor och hur olika känslor ser ut och de har pysslat inspirerade av den collageteknik som Jenny Lucander så mästerligt använder i Vildare värre smilodon.

Pandorna på Askbackens daghem

Barnen i läsinspirationsgruppen Pandorna på Askbackens daghem i Esbo har läst den fina boken ”Vildare värre Smilodon” av Minna Lindeberg och Jenny Lucander. De funderade tillsammans på hur Smilodon inte försvann utan fortfarande finns kvar som lejon, lodjur och norska skogskatter. De funderade också på hur ödlor påminner om dinosaurier och annat viktigt och intressant. Det finns många olika teman att fundera vidare på i ”Vildare värre Smilodon” vilket gör det till en rolig och tacksam bok att läsa och fundera kring med barngrupper.