Antonia Ringbom – bilder ur animationerna i Raka Bananers musikvideor

Publicerat den Kategoriserat som Barnkultur, Utställningar

Med bilder ur animationerna i Raka Bananers musikvideor och rekvisita skapade Antonia Ringbom den interaktiva färgsprakande utställningen på LillaLuckan. Den 18.9.2021 kl. 14 blir det äntligen vernissage på LillaLuckan och den firas med filmvisning av Raka Bananers musikvideor, en liten animationsverkstad och Raka Bananer som kommer att spela på sina spännande instrument.

Utställningen kommer från början av oktober ända till årets slut fungera som bas för Linda Sundbergs verkstäder för dagisgrupper i LillaLuckan.

Antonia cyklar med Nisse i lådan i sången ”Lådcykeln”.

Vill du berätta lite om dig själv?

Jag heter Antonia och jag jobbar mest med animation. Jag ritar, färglägger, klipper ut figurer, som jag sen ger liv åt genom att flytta och fota, flytta och fota dem under en kamera. Det tar lång tid att göra, men när det visas snabbt rör sej figurerna som om de levde. För den här utställningen har jag gjort tavlor av de utklippta figurerna och deras bakgrunder. Men här finns också lösa bitar som man kan flytta på, animera.

Jag bor ute i skärgården, i Korpo. Min ateljé-studio är byggd av halm och lera. På vintern är det stillsamt, på sommaren vimlar det av barn, barnbarn och barnbarnsbarn. De gör ibland egna animationer och har ofta hjälpt mej med idéer, kritik, röster och med att trycka på fotoknappen. Jag har gjort över 100 animationer för TV, festivaler och annat under ca 50 år. Mest för barn som Matildas drömmar, Potatisön, Gula giraffen, Arkipellina, men också för vuxna som Oppe&Nere, Isola, Sinnebilder. Mycket har jag också jobbat med skapande verkstäder för barn och unga runt om i världen. Jag har jobbat mest i Afrika och jag har samarbetat med RIACFILMS i Senegal i över 20 år.

Både Antonia Ringbom och Linda Sundberg har inspirerats av den Västafrikanska musiken. Bild ur ”Min svarta lock”.

Vad fick dig att samarbeta med Raka Bananer?

Jag blev vän med Linda i Senegal, som är sångare i bandet Raka Bananer. Jag gillade hennes öppna, vilda, spontana sätt att förhålla sej till omvärlden. När Raka Bananer gav ut sina två första album, fick jag rita CD-fodralet. Bandets sånger har teman som berör både barn och vuxna, ofta om känsliga frågor. Musikens västafrikanskt inspirerade rytmer rycker med, lockar till dans. Så blev det aktuellt med en serie musikvideor för BUU-klubben (YLE). Vi gjorde först en pilot Packa Väskan, om en flicka som bor turvis hos mamma och pappa. Linda regisserade levande avsnitt, bandet spelade och sjöng medan jag gjorde animationerna, som visade vad barnet fantiserade. Tillsammans gjorde vi 8 musikvideor för serien.

Inlägget är skrivet av barnkulturproducent Linda Sundeberg, [email protected]