Anna Härmälä i LillaLuckan, Helsingfors – februari 2017

Publicerat den Kategoriserat som Barnkultur, Utställningar

Anna Härmälä är illustratör och författare. Hon har gjort flera barnböcker där hon både illustrerat och skrivit texten, och också illustrerat böcker som andra har skrivit. Anna har studerat grafisk design vid Lahden Muotoiluinstituutti och visuell kommunikation vid Bergens Konsthögskola. Förutom att hon gör barnböcker arbetar hon också som lärare och grafisk designer. Hennes senaste bok ”Burman” kom ut 2016.

  1. Hurdana illustrationer gör du helst?

– Det känns bra om jag kan komma på berättelsen medan jag ritar. En ryggrad för berättelsen finns färdigt men genom illustrationerna kan man fylla på och kanske föra handlingen åt ett helt nytt håll. Jag tycker om att rita djur, växter och allt möjligt lite mera organiskt. Jag tycker det är svårt att rita maskiner, byggnader och bilder som ska ha korrekt perspektiv.

  1. När och hur kom du på att du ville bli illustratör?

– På dagis eller under mina studier vid Bergens konsthögskola. Det beror på hur man tänker. Jag har alltid tyckt om att rita och varit bra på det, men det var först under mina studier jag förstod att det är just illustration som ska bli min huvudsakliga syssla.

  1. Vad har du för tips till dem som vill bli bättre på att teckna?

– Öva, öva, öva. Det kan vara bra att gå på croquis eller ta med ett skisshäfte på ett cafe. Man lär sig mycket om man följer reglerna och mycket om man bryter dem