Marika Maijala i LillaLuckan, Helsingfors – december 2016 – januari 2017

Publicerat den Kategoriserat som Barnkultur, Utställningar

Marika Maijala arbetar som illustratör. Hon har illustrerat bilderböcker för de flesta förlagen i Finland, och hennes illustrationer har också blivit publicerade i Sverige, Danmark, Estland, Japan, Tyskland, Frankrike, Indien, Förenade Arabemiraten och Kina. Marika har fått många priser för sina illustrationer, bl.a. Rudolf Koivu-priset för bästa finska barnboksillustrationen 2009. Hon har också nominerats till Finlandia Junior-priset två gånger, och blivit utvald att delta i den stora illustrationsutställningen i Bologna 2016.

Illustrationerna i utställningen är ur boken ”Siilin laulu”, skriven av Sanna Karlström. Boken kom ut hösten 2016 och den är publicerad av Kustantamo S&S. Marika har gjortbilderna med tusch och använt Photoshop för komposition och färgplanering.

marikamaijala.com

Hurdana illustrationer gör du helst?

Jag illustrerar helst berättelser, sådana jag skrivit själv eller som andra skrivit. Jag tycker att det är roligt att hitta på figurer och deras världar samt att fundera på bildberättelsen. Jag tycker om att testa olika tekniker, även om jag helst ritar med krita och målar med tusch.

När och hur kom du på att du ville bli illustratör?

När jag studerade grafisk design vid Pekka Halonen-akademin märkte jag att jag var mer intresserad av att rita och illustrera än av layout. Arbetet med bilderböcker innehåller både illustration och layout och är därför intressant. Beslutet att bli illustratör beror enbart på att jag bestämde mig för att göra det som känns mest naturligt för mig, och det jag njuter mest av.

Vad har du för tips till dem som vill bli bättre på att teckna?

Man lär sig bara att teckna genom att teckna, med olika redskap, olika material, på morgonen, på kvällen, i bussen, vid köksbordet, var som helst. Slutresultatet är inte alltid viktigast för mig. Idéer föds genom att göra, i alla fall för mig.