Alva Strang – vårens unga konstnär i LillaLuckan

Publicerat den Kategoriserat som Utställningar

LillaLuckans nyaste konstprojekt är ett tillfälligt konstverk målat på plexiglas. Tanken är att en ung, oetablerad konstnär en gång i halvåret ska få chansen att få uttrycka sig. Först ut är Alva Strang, 17 år. Hon går andra året i Kallion kuvataidelukio. Hon tycker om att måla med akrylfärger, gärna lite större tavlor.

Hur blev konstverket till?

– Jag har aldrig målat något så stort med penslar förr, så det var lite krävande i början. Att få det att hänga ihop och kunna räkna ut hur länge det tar att göra den. Jag började med att skissa hela grejen, och några gånger måste jag sudda ut alltihop. Det var faktiskt lite mer krävande än jag tänkt mig, och det blev lite knappt med tid.

Hur mycket av verket är planerat och hur mycket spontant?

– Jag planerade det ganska långt i mitt huvud. Jag tänkte att om jag börjar skissa för detaljerat på förhand tröttnar jag kanske på motivet. När jag såg utrymmet och väggen fick jag en mycket bättre bild av vad jag egentligen ville göra, även om jag hade någon typ av plan redan.

Hur valde du motivet?

– Jag tänkte såklart på att det ska vara i ett utrymme för barn och barnfamlijer så jag måste ta i beaktande vad som kan vara skrämmande eller motbjudande. Och att det verkligen ska vara något som barn kan se på, bli glada av och njuta av. Att det inte är något alldeles för komplicerat men ändå något som väcker tankar. Jag ville också att det skulle vara något barn kan relatera till, och därför målade jag en person som läser en bok eftersom det finns en bokhylla intill. Jag tänkte att det är ett utrymme där litteratur spelar en viktig roll. Jag tänkte också på att barn gillar djur, och jag ville göra någon slags djungel där det kan finnas många detaljer att upptäcka. Jag ville inte göra en allt för enkel bild. För mig var det också viktigt att gemenskap, personer – eller i det här fallet djur – som gör något tillsammans, syns i bilden.

Är du en ung konstnär, under 20 år? Vill du måla ett konstverk i LillaLuckan? Mejla [email protected] och berätta vem du är!