Jenny Lucander i LillaLuckan, Helsingfors – sommaren 2016

Publicerat den Kategoriserat som Barnkultur, Utställningar

Jenny Lucander arbetar som frilansillustratör. Hon har bl.a. illustrerat bilderböcker, läromedel, tidningar och gjort bilder för reklam. Bilderboken “Dröm om drakar”, som hon gjort tillsammans med författaren Sanna Tahvanainen, är nominerad till Nordiska Rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2016. Jennys bilder är ofta gjorda som collage, där flera olika tekniker samspelar. Tillsammans med illustratören Linda Bondestam bildar Jenny konstnärsduon Vombat Combat.

jennylucander.com

Hurdana illustrationer tycker du mest om att göra?

Egentligen tycker jag inte om ordet illustratör. Det låter som någon som dekorerar eller utsmyckar det riktiga verket. Det som jag som illustratör på riktigt gör är ju berättar en historia, för fram ett budskap eller en känsla genom bilderna. Jag vill verkligen ta vara på chansen jag har att säga något viktigt när jag har en arena för det. På det sätt som jag i böckerna avbildar vår verklighet och omgivning, miljöer, karaktärer, känslor oc reaktioner, kommunicerar jag budskap som antingen befäster eller ruckar på de normer och stereotypier som existerar i samhället. Jag känner att jag har ett ansvar att t.ex förhålla mig normkritiskt och att sträva till att bidra till ett öppnare och mer tolerant samhälle.

Mina illustrationer kännetecknas av den känsliga blyertslinjen. Jag brukar kombinera linjeteckning med gouache, akvarell, olika mönster och papper som jag jobbar med datorn med collageteknik.

Vad inspirerar dig?

I mina bilder undersöker jag gärna de stora frågorna och känslorna som hör till barndomen.

Tunga ämnen som identitetssökande och samhörighet, men också ljusa känslor som glädje, frihet och lek. När jag skapar försöker jag komma ifrån kontrollen och rigiditeten, jag strävar mot större frihet och vildhet. När jag börjar vet jag sällan precis hur slutresultatet kommer att se ut. Processen blir ungefär som att lösa korsord som inte har några exakta rätta svar. Lite trial and error. Men ofta kan misstagen visa sig vara de vackraste delarna av bilden!

Vad har du för tips till dem som vill bli illustratörer?

Det väsentligaste är inte att du är jätteskicklig tekniskt eller konstnärligt begåvad. Du måste bara var grymt intresserad av illustration och berättande. Så måste du bara jobba jobba jobba i tusentals timmar. Det viktigaste är egentligen att du har bra idéer och ett slags förståelse för hur bild och text samverkar. Vara fiffig egentligen!