Nadja Andersson i LillaLuckan, Helsingfors – mars-april 2016

Publicerat den Kategoriserat som Barnkultur, Utställningar

Nadja Andersson är född i Helsingfors, men bor numera i Glasgow, Skottland. Nadja har studerat konst både i Finland och i England. Hon har illustrerat boken “Lilla Bä – En bäblisk berättelse” som är skriven av Christina Andersson. En annan bok Nadja illustrerat är “Senja opettaa sinulle ruotsia”, och hon har också gjort pärmen till boken “Den brinnande vargen”, som innehåller dikter skrivna av Duvteatern. Nadja har deltagit i flera konstutställningar i England, Finland och Norge.

www.nadjaandersson.com

Hurdana bilder gör du helst?

Det beror på vad jag vill förmedla och hur jag känner mig i stunden. För tillfället föredrar jag färggranna bilder i collage teknik med mycket detaljer och ståhej, men ibland känner jag för att teckna enkla skisser i kol eller målningar i akvarell. Helst gör jag ändå bilder som berättar något- det kan vara en saga, en dröm eller en känsla. Att illustrera andra författares berättelser är också roligt men jag föredrar att arbeta fritt utgående från mina egna texter och idéer.

När och hur kom du på att du ville bli konstnär?

Jag minns när jag gick på lekis och jag sade till en av lekledarna att ”jag är konstnär”. Hennes svar var att ”Du är inte konstnär, du tycker om att teckna. Konstnär blir du då du sålt din konst”. Jag ville nog bli konstnär redan som liten, men då ville jag också bli bonde och ha en gård med en massa djur. Drömmen om att jobba med konst blev mer ambitiös i tonåren och jag valde att söka till Tölö Specialiseringsgymnasiums bildkonstlinje så att jag kunde bli bättre på olika sätt att skapa konst.

Vad har du för tips till dem som vill bli bättre på att teckna och måla?

Om du vill bli bättre så tycker du säkert redan om att teckna och måla, och då tycker jag att du skall teckna och måla så mycket du bara vill! Ett tips är att testa nya tekniker. Men det viktigaste är att ha roligt!