Luckan i Karleby firar Karleby 400 år och ger ut en barnbok

Publicerat den Kategoriserat som Barnkultur

Hurra! Äntligen är den här! Luckan i Karlebys bidrar till stadens jubileumsår med att ge ut en barnbok. Pauliina Holmqvist har skrivit texten och Eeva Huotari står för de ljuvliga illustationerna, båda damerna är Karlebybor.  Den tvåspråkiga boken heter Äventyret i Karleby – Seikkailu Kokkolassa och själva ramberättelsen handlar om en katt som kommer till Karleby från Amerika och söker den andra nyckeln till en skatt, som enligt en legend ska finnas gömd nånstans i staden. Handlingen är spännande och rolig. Boken är en barnbok som också fängslar vuxna.

I boken får vi också möta alldeles vanliga barn från ”förr i tiden” . Via pojken Oluf får vi höra om hur Ristrands by  blev Gamlakarleby stad med bara tolv hus och om den första skoldagen i den nya staden år 1643. Vi får läsa om hur flickan Hedvig upplevde Sveriges kung Adolf Fredriks besök i Gamlakarleby 1752 och om pojken Henriks fascination över det första telefonsamtalet i staden 1878.

Efter utgivningsfesten i juni har mycket av sommarkommersen i Luckan handlat om att sälja kattböcker! Det är faktiskt på bästa sätt – när evenemang efter evenemang blir inställda p.g.a. rådande pandemi, känns det faktiskt väldigt bra att ha en fysisk bok att sälja över disk.

Årskurerna 3-4 i både svenska och finska lågstadier kommer att få en egen bok i 400-årsgåva av staden. Vi är också väldigt glada och tacksamma att Stiftelsen BMR ville finansiera vårt projekt.

Hur det blir med del två av projektet återstår ännu att se, det är nämligen meningen att boken ska dramatiseras och spelas för förskole- och lågstadiebarn, men i dagsläget är det bara att följa med utvecklingen av smittspridningen. Vi hoppas på en aktiv kulturhöst!

Inlägget är skrivet av Reidunn Manderbacka som arbetar i Luckan Karleby.
För mer info kontakta [email protected].

Publicerat den
Kategoriserat som Barnkultur