Jari Tammi i LillaLuckan, Helsingfors – september 2018

Publicerat den Kategoriserat som Utställningar

Jari Tammi är författare och illustratör. För honom har texten och bilden alltid varit lika viktiga, och därför illustrerar han sina egna bilderböcker. Just nu håller han på med boken “Lakkikirja”, som är en fortsättning på Nakkikirja (2013) och Kakkikirja (2016). Alla böcker innehåller Jaris poesi och illustrationer. Förutom de böckerna har han gjort tidningsillustrationer, serier och politiska karikatyrer. Han gör också grafisk design för böcker, och har tidigare arbetat inom reklambranschen.

http://www.jaritammi.fi

Hurdana bilder gör du helst?

– Jag älskar tusch och streck. Ur dem föds allt: kontraster, komposition, rörelse. Jag lockas också av mönster. Det viktigaste är att det finns en idé i bilden, men det är något som i och för sig kommer intuitivt. Förut fokuserade jag mycket på bilden av människan. Jag förändrade formerna och skapade nya. Nu med barnboksillustrationerna försöker jag göra samma sak – utmana mig själv och hitta nya sätt att se på saker.

Vad inspireras du av?

– Jag tror inte på inspiration. Det räcker att sätta sig ner och börja arbeta. Arbetat för dig vidare. Men det är sant att vissa saker är extra inspirerande och lockar mig till att genast börja jobba. Jag är galet intresserad av arkitektur och stadens infrastruktur. En del konstnärers verk får också mitt hjärta att bulta, till exempel Wassily Kandinsky, Henri Cartier-Bresson, Rut Bryk och polska affischkonstnärer.

Har du tips till den som vill bli bättre på att teckna?

– Fokusera på dig själv. Det är bra att testa många tekniker, men bestäm dig sedan för att fokusera på en. Ju längre du fortsätter, desto djupare når du. Det är överraskande hur mycket nytt och överraskande du hittar bara du fokuserar på din egen stil. Var kompromisslös och bemästra din stil!