Färglek med bär

Publicerat den Kategoriserat som Barnkultur, Materialbank
En färgglad illustration av ett skogslandskap

Rita med blåbär och andra bär! Under denna färglek får barn bekanta sig med olika färger och måla ett eget konstverk med en färgläggningsbild som underlag.

Införskaffa färger och bär som du vill använda, till exempel blåbär och hallon. Bärkrämer fungerar även bra och finns i olika färger. Printa ut färgläggningsbilden på stort tjockt papper med bra absorberingsförmåga. Sätt gärna stark kartong under pappret så håller pappret bättre och tejpa fast illustrationen så det blir lättare för barn att måla. Skydda golvet eller bordet med ett underlag vid behov. Alla som deltar behöver ett eget exemplar av illustrationen framför sig.

Gå igenom vad olika färger heter i början av färgleken. Fråga barnen till exempel vilken färg himlen eller trädet har och uppmana alla att peka på sin favoritfärg. Fråga om de kan hitta en fjäril, fågel, en spindel och ett moln. Upprepa svaren på flera språk ifall din grupp är flerspråkig och låt gruppen berätta om de kan säga färger på andra språk.

Då färgerna diskuterats klart lägg fram bär att måla med. Alla deltagare behöver egna bär och bärkrämer nära till hands. Uppmana dem sedan att färga bildens fjärilar, måla regn under molnet, färglägga blommorna och måla nya blad till trädet. Ett annat alternativ är att låta barnen måla fritt eller endast be dem färglägga vita områden.

Kom ihåg att allt som används under färgleken ska vara säkert och ätbart. Redskap och material skall vara rena för att det ska vara tryggt för barn att smaka på färgerna och allergier behöver beaktas i planeringen.

Färgläggningsbilden är illustrerad av Linda Bondestam med understöd av Svenska kulturfonden inom Luckans Hallå!-projekt.