Cara Knuutinen i LillaLuckan, Helsingfors – sommaren 2018

Publicerat den Kategoriserat som Utställningar

Cara Knuutinen är illustratör. Hon har illustrerat flera omtyckta bilderböcker, bl.a. böckerna om Saga Blom, som är skrivna av Anna Gullichsen. Cara har också illustrerat en hel del läromedel och naturböcker.

Vad inspireras du av?

– Min största inspirationskälla är nog naturen, djuren och alla små detaljer man kan finna där. En fågel med lustig näbb eller en gris med en rolig tofs på huvudet, väcker genast fantasin. Man kan hitta härliga detaljer och mönster på snäckor, mossor och svampar, ja t.o.m i virusar vilka inspirerar och som man sedan kan använda i sina bilder. Jag älskar att rita djur, så att illustrera en bok där djuren är i huvudrollen är nog jätte roligt. Detta gäller alltså inte bara faktaböcker där djuren måste avbildas väldigt exakt och realistiskt, utan också bilderböcker eller läroböcker där djuren får mer mänskliga drag och olika personligheter. Det är en härligt inspirerande process, då man bekantar sig med varelsen man ska rita, då man undersöker vad som är typiskt för den, t.ex. en ko eller ett marsvin, så att man sedan kan avbilda den rätt, hur den rör sig och hurdant lynne den får.
Det som jag också gillar att rita är mänskor med stark personlighet eller som fysiskt är intressanta, t,ex har en stor näsa, lustigt hår, är mjuka och runda eller annars bara skiljer sig på något sätt. Och barn är alltid roliga att rita. Egentligen är det en massa saker som inspirerar. Det kan vara nästan vad som helst som får det att ”klicka till” så att en  bildprocess sätter i gång.

Finns det skillnader mellan att illustrera en bilderbok och ett läromedel?

– Den största skillnaden mellan att illustrera en bilderbok och ett läromedel är friheten i det man ska avbilda. I läromedlet är det uppgiften som står i huvudrollen och då ska bilden stöda uppgiften. Ifall det är en bok där eleven ska skriva eller räkna i får bilden inte heller vara så stor eller stark att det blir svårt att utföra uppgiften i boken. Då man illustrerar en bok så samarbetar man ganska mycket med författaren. Man byter idéer, tankar och önskemål runt bild och text. I läromedel är samarbetet ännu aktivare och då kan man få exakta önskemål på vad som ska ritas och vart. Man kan inte vara konstnärligt lika fri som då man ritar en bilderbok. Sedan beror det mycket på hurdant läromedlet är; ifall det är en faktabok, typ biologibok så är det väldigt viktigt att allt ritas väldigt realistiskt och rätt. En läsebok är redan nästan som en bilderbok eftersom man ganska fritt kan illustrera innehållet i texten.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det bästa med mitt jobb är att man får illustrera härliga böcker. Varje gång man får ett nytt projekt så är det lika spännande. Även om jag gillar att illustrera läroböcker så är nog bilderböckerna de underbaraste arbetsprojekten. Då får man bygga upp en nu värld med en fin miljö och intressanta varelser. Det som även är fint med detta jobb är att man kan jobba när och var som helst; på stugan, ute på klipporna, eller i någon annan stad eller t.o.m i ett annat land. Detta betyder dock inte att man kan lata sig hur som helst eller jobba bara då andan faller på för alla böcker har en deadline då allt ska vara klart. Och allra mest och bäst blir det nog arbetat i det egna arbetsrummet där man har alla sina penslar, färger och andra prylar. Att illustrera en bok är en långa arbetsdryg process som tar flera månader. Man arbetar på boken så gott som hela tiden, inte bara tekniskt då du sitter och ritar, utan även i ditt huvud längs med dagen ända tills du somnar. Men det stör inte, för då du har ett bokprojekt på gång, så känns det bara roligt och inspirerande