BUU-klubbens julkalender och utställning

Publicerat den Kategoriserat som Barnkultur, Utställningar
Linda Sundberg och Elin Sundell har arbetat med utställningen i LillaLuckan. Foto: Yle / Barbro Ahlstedt

BUU-klubbens julkalender är en finlandssvensk höjdpunkt som många ser fram emot vid juletid. Sedan 2018 har Luckan deltagit i produktionen och distributionen av julkalendern som man kan hämta hem.

Barnredaktionen vid Svenska Yle och Luckan producerar kalendern tillsammans. Tillsammans funderar på julkalenderns tema och vilken konstnär som ska illustrera den. Kalendern har i år tryckts upp i 17 000 exemplar. Den delas ut i stora delar av Svenskfinland i Luckan och på bibliotek. Därtill sänds den ut till en del språköar. Sanna Mander som är känd för många barnboksläsare är årets konstnär. För henne var uppdraget att rita en julkalender för BUU-klubben en ny erfarenhet.

I år är julkalendern en självständig produkt utan direkt koppling till TV-julkalendern. Temat är snällhet, mångfald och tillgänglighet som passar bra ihop med den del av TV-julkalendern som visas i Superhjälparnas studio. Superhjälparna vill uppmuntra barn till goda gärningar i sin omgivning – året runt och inför julen.

Årets julkalender har illustrerats av Sanna Mander Bild: Yle / Barbro Ahlstedt

I LillaLuckan i Helsingfors kan man i år se en utställning av tidigare julkalendrar. Det är en riktig nostalgitripp för den som följt med julkalendern själv eller tillsammans med barn. Utställningen öppnades på Svenska dagen och kan ses varje måndag mellan 9.11-14.12 klockan 12-17 eller då man deltar i LillaLuckans verksamhet.

Mer info om BUU-klubbens julkalender finns att läsa i Svenska Yles artikel här. Julkalendern kostar ingenting.

Konstverket för julkalendern har i år skapats med understöd av Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne sr.

Inlägget är skrivet av verksamhetsproducent Elin Sundell, [email protected].