En kråksång för Nordens barn

Publicerat den Kategoriserat som Barnens rätt på jorden här i Norden, Barnkultur, Norden

”Är du korv så kan jag vara kråkan Kracke som pickar på dig?” Så lät det då Annika och Linda hade sin första planeringsträff angående dramatiseringen av Luckans nya barnbok, som lanseras inför barnkonventionens dag den 20 november.

Barnbokens namn är En kråksång för Nordens barn.
På finska heter boken Varislaulu Pohjolan lapsille och på nordsamiska Vuorččislávlla Davviriikkaid mánáide.

Barnboken är skriven av Annika Sandelin och illustrerad av Linda Bondestam och handlar om barnets rättigheter förankrade i de Nordiska länderna. Den finska översättningen är gjord av Henriikka Tavi och den nordsamiska av Ritva Torikka. Bokens huvudperson är kråkan Kracke som bland annat lär barnen kraxa på kraxiska och tala nordiska språk. Han möter många barn under sin upptäcksfärd i Norden.

Berättelsen får även liv genom en digital dramatisering som spelats in i september. Annika och Linda gör entré som en stolt och mallig älg med horn gjorda av björkkvistar. Under dramatiseringen hann de ta sig an många olika roller och i ett skede, då Linda skulle falla från en trampolin blev fallet så stort att Annika hade svårt att hålla sig för skratt. De härligt rimmande dikterna var tacksamma att ge liv åt, speciellt med den nya handdockan Kracke. Dockföraren och konstnären Riina Tikkanen har skapat handdockan av gamla strumpbyxor och annat återanvänt material.

Dramatiseringen publiceras under Svenska veckan och kan ses i Luckans materialbank.

Inlägget är skrivet av Linda Sundberg, [email protected]
Omslagsbild: Annika Sandelin och Linda Sundberg dramatiserade dikter ur Luckans kommande barnbok