Sanna Mander i LillaLuckan, Helsingfors – november 2017

Publicerat den Kategoriserat som Barnkultur, Utställningar

Sanna Mander är en av Finlands populäraste illustratörer och grafiker. Hon gör allt från förpackningar och hemtextilier till barnböcker och skivomslag. Sanna växte upp i en förort till Stockholm, men flyttade efter gymnasiet till Helsingfors för att studera grafisk design på Konstindustriella högskolan och blev sedan kvar i staden. Sanna har vunnit en mängd priser, det senaste var Rudolf Koivu-priset 2017 för boken ”Nyckelknipan”, som också är nominerad till Finlandia Junior-priset.   agentpekka.com/artist/sanna-mander  

1. Vad inspirerar dig?  

– Jag inspireras av glada ting, och folk jag möter. Jag har också en livlig fantasi så bara att dagdrömma ger mig många idéer!

2. När och hur kom du på att du ville bli illustratör?  

– Jag har alltid varit bra på att rita och att uttrycka mig i bild. När jag var liten ville jag bli lärare för att jag tycker att klassrum är så mysiga! Jag kom aldrig på att jag skulle bli illustratör, men blev det när andra runt mig började fråga om jag kunde rita ditten och datten åt dem. Först var det till exempel att jag ritade födelsedagsvykort åt någon, sen blev det folk som jobbar på tidningar som ville ha bilder.  

3. Vad har du för tips till dem som vill bli bättre på att teckna?  

– Att våga rita fult är mitt bästa tips! Att vara bra på att rita handlar inte om att kunna rita av saker så som de ser ut på riktigt, utan att hitta sin egna vinkel och därifrån visa andra hur man ser på saker. Sen är det bra att träna på att rita av vardagliga saker. Tex en kaffebryggare. Eller en tjusig parfymflaska!