En sinnesfest för alla barn 28.3 kl. 12-16, Annegården, Annegatan 30, Helsingfors

Ladda hem program som PDF

Hitta till ossdrommarLUCKANBARNFEST_2015

Om du har några frågor gällande programmet eller lokalernas tillgänglighet kontakta: [email protected]
Producent Anni Rainio: +358 50 3815453
Vid arrangörsfrågor kontakta Zusan Söderström: +358 44 2777561

 

KONST- OCH KULTURVERKSTÄDER
TEATER/DANS/MUSIK-UPPTRÄDANDE
FANTSKO – Cirkuslek (Teatersalen, vån. 2) kl. 12 och 13
Cirkuslek för alla åldrar, kom och låt dig svepas med av cirkusmagi! (30 minuters verkstäder).
Arr: Fantasiskolan FANTSKODrömlika smaker (Ordkonstklass, vån. 2) kl. 12.30 och13.30 I drömmarnas land kan man träffa olika figurer, färger, dofter och smaker. I Ungmarthas verkstad “drömlika smaker” får du pröva på sött och surt, salt och starkt. Välkommen med!Arr: Ungmartha Mormors Kappsäck (Hela huset) kl. 12-16
Kom och gräv i mormors stora kappsäck och dröm om gamla tider. Kappsäcken innehåller vardagliga saker som vi hunnit glömma under decenniernas gång. Du får gärna känna, vrida, vända, lyssna och dofta på alla föremål och samtidigt fundera på vad de har använts till. Mormor och hennes väninna berättar dessutom gärna om kappsäckens innehåll.
Arr: Helsingfors stadsmuseumNonstop lekrum i regnbågens alla färger (Galleri, vån. 2) kl. 12-16. Babycafé flyttar från LillaLuckan till Annegården. Här kan barn och vuxna umgås och leka fritt. Barnen får också bekanta sig med regnbågens alla färger och lyssna på genusmedvetna sagor. Tänk om könsrollerna inte var så strikta – hur kunde lekarna se ut då?
Arr: Svenska Kvinnoförbundets i Sörnäs babycafé och Regnbågsankan.

Drömträd (Gång, vån. 2) kl. 12-15
Våren är snart här och vi skapar vårt drömträd med taktila material, punktskrift samt färger.
Arr: Projekt Gnistan, Svenska skolan för synskadade, Svenska synskadade i mellersta Nyland r.f. samt Förbundet Finlandssvenska synskadade r.f.

 

Non-stop filmvisning (Auditoriet, vån. 2) kl. 12-16 Emilia och Mimosa, kortfilmer av finlandssvenska barnboksförfattaren och animatören Camilla Mickwitz. Arr: Finlandsvenskt filmcentrum

 

Smyckesverkstad (Textilklass, vån. 1) kl. 12-16 Kom och gör drömsmycken enligt egen design tillsammans med Arbis hantverkslärare. Arr: Helsingfors Arbis

Mörka rummet (Galleri (det som är mörklagt) vån. 2) kl. 12-16 Svarta rummet, upplev en lugn stund i mörker med dina sinnen på ett roligt och tryggt sätt.
Arr: Förbundet De Utvecklingsstördas Väl r.f.

 

Dröm eller mardröm? miniatyrbilder – plojknappsverkstad (Bilkonstklass 2, vån 2) kl. 12-15. Kom och gör en egen plojknapp med tusch- och akvarellpennor.
Arr: Ateneum

Dröm eller mardröm? (Bilkonstklass 2, vån. 2) kl. 12-15 Drömmobiler. Kom och gör en hängande mobil av återvinningsmaterial.

Arr: Helsingfors konstmuseum

Teatermasker – Drömmasker (Textilklass, vån. 1) kl. 12-15 Svenska Teatern arrangerar en workshop, där alla kan tillverka en egen fanstasifull teatermask. Verkstaden passar för dig som tycker om att pyssla, klippa och klistra samt använda dig av färger i form av pennor, målfärger och glitter. Vi har färdiga mallar för maskerna och du kan dekorera en helt egen mask eller samarbeta kring en gemensam mask. Observera att vi har ett begränsat antal sittplatser att erbjuda samtidigt, så det kan hända att du behöver vänta en stund på din tur eller titta in på nytt lite senare.
Arr: Svenska Teatern

kjla

Pop-up dansvisningar (vån. 2) Dancehearts

Arr. Annegården

DAGDRÖM kl. 12.30 och 14 (Danslokal, vån. 1)
DAGDRÖM är ett musik- /dansverk för barn över tre år samt hela familjen. Föreställningen tar ca. 20 minuter och efter den kan vi genom en liten workshop fördjupa oss ytterligare i dansens och musikens värld. “DAGDRÖM” handlar om olika känslor och hur man kan behandla dessa – även negativa. Musiken består av soloviolinstycken av Markus Fagerudd och föreställningen framförs av Lovisaborna Kati Kawasumi (dans) och Elina Mieskolainen (violin).
Mer info: paivauni.fi

Kallo Collective med sin föreställning Caterpillars kl. 13 och 15
(I Festsalen vån. 1) Biljetter vid ingången eller via lippupalvelu.fi Caterpillar är nonverbal komisk föreställning om två fjärilslarver som upptäcker sin egen förändring. Föreställningen passar för barn över 4 år.

HURRA!- festivalen erövrar Helsingfors kulturhus mellan den 22-29.3.2015. Under den inhemska teaterfestivalen för ung publik kan vi se tio nya barnteaterproduktioner från hela Finland. Föreställningarna spelas både morgon och kvällstid. Under barnfesten spelar Kallo Collective sin nya barnproduktion under Barnfesten på Annegården.

ARRANGÖRER

Arbis
Ateneum
Bridge
Children Crossing Cultures r.f.
Förbundet de utvecklingsstördas Väl r.f./Sensoteket
Finlands svenska teckenspråkiga r.f.
Förbundet Finlands Svenska Synskadade r.f.
Gnistan projektet
Helsingfors kulturcentral
Helsingfors Stadsmuseum
Luckan i Helsingfors
Nylands CP-förening
Svenska Teatern
UngMartha
Föreningen Brage i Helsingfors
Svenska skolan för synskadade
Fantsko
Finlandssvenskt filmcentrum
Helsingfors konstmuseum
Regnbågsankan
Annegården
Svenska Kvinnoförbundet i Sörnäs
HURRA!-festivalen

 

* * *

 

Föregående Sinnesfest

 

BarnFest – UPP I DET BLÅ – En sinnesfest för alla barn den 12.4.2014 kl. 12-16

ADRESS: Annegården, Annegatan 30, Helsingfors

Närmaste parkeringsplats är Kampens köpcentrums allmänna parkeringsplats. Tillgänglig parkeringsplats finns på Annegårdens bakgård. Adress: Folkskolegränden 1.

Följ barnkultur på Facebook: facebook.com/barnkultur

Suomeksi lopussa / In english see below

 

Verkstäder

FANTSKO
Fantasiskolan FANTSKOs cirkuslekar kl 14.30 (längd ca 45min)
Prova enkel balans- och koordination med bollar, ringar, dukar mm…
Alla kan prova på sitt eget sätt oberoende av ålder, språk eller färdighet.

Lägg näsan i blöt och tungan rätt i mun – kom med och utmana alla dina sinnen
Utan ord är det svårt att beskriva en smakupplevelse. Utan smakupplevelse är det svårt att hitta orden. Syftet med Sapére – metoden är att lära känna sina sinnen och sin egen smak, att våga prova på nya råvaror och rätter och att öka variationen i det man äter. Det är jätteroligt att pröva på! Välkommen med för att testa dina sinnen! Arrangör: Ungmartha. Max antal barn är 10. Ledare är Anna-Karin Mellblom, flerspråkiga barn kan delta varar ca 25-30 min.

Bailamos Carneval! *
Tillsammans upplever vi rolig karnevalmusik från Sydamerika! Vi spelar och dansar till soca, merengue och salsa! Sofia Fri leder. Arrangör: Luckan Integration.

Sagodrömmar
Kom och lyssna till sagornas underbara värld, varje hel- och halvtimme mellan kl. 12.30 och 15.30 berättas en ny saga. Vi berättar sagorna i en sagolik miljö och leder in er i fantasiernas sfär. Alla som tycker om sagor och att lyssna är välkomna. Max 25 sagolyssnare per saga. Sagodrömmar finns i källarvåningen, så ifall man behöver hjälp att komma ner för trapporna, finns det sagoassistenter på plats. Arrangör: Barnträdgårdslärarutbildning på Helsingfors universitet och Åbo Akademi.

Ringlekar
Kom med och dansa ringlekar! – sång- och ringlekar från hela Norden. Längd 30 minuter. max antal deltagare 30. Arrangör: Föreningen Brage i Helsingfors.
Kl. 14.30 och kl. 15.30 Ringlekar Teaterklass (Vån. 2)

Mångkulturell sagostund *
Känner du till den romska sagan om flickan Grimolina som begav sig ut i världen för att leta efter en man? Vet du hur det gick för lejonet och den lilla lammflickan på somaliska savannen? Gruppstorlek max. 15 barn. Arrangör: DOT Föreningen Drama och Teater.

*Evenemang med en stjärna arrangeras på olika språk samtidigt.

Teater- och musikföreställningar

Rödluvan *
En liten flicka som en gång fått en röd mössa av sin mormor skickas av sin mor med en korg med matvaror till mormodern. Mormodern är sjuk och sängliggande och bor i en stuga i skogen. I skogen, som hon egentligen inte får gå genom, kommer Rödluvan i samspråk med en varg. Vargen övertalar henne att plocka en bukett blommor, vilket hon gör, trots moderns varningar. Spelas av Unga Teatern. Arrangör: Esbo kulturtjänster.

Flip Flop
FlipFlop är en ny finlandssvensk barnmusikorkester som spelar glad och fartfylld, men också tankeväckande och känslosam musik. FlipFlops sånger består av blandade musikstilar. På repertoaren finns bl a jazziga, folkliga och rockiga influenser. Största delen av sångerna är nykomponerade och skrivna av arbetsgruppen, men FlipFlop framför också några fräscha arrangemang av gamla barnsånger. Arrangör: Helsingfors kulturcentral.

Lilla tändsticksflickan *
Teater för alla sinnen för synskadade och seende. Teatteri Tuike väcker en klassiker till liv på ett nytt sätt genom att bokstavligen få den att kännas på huden. Dennastämningsfulla familjepjäs för alla sinnen som använder sig av ett nytt uttryckssätt, lämpar sig främst för 4-12 åriga synskadade barn. Den lilla tändsticksflickan är en pjäs som varje åskådare verkligen kan njuta av. Den är tankeväckande och får en att utnyttja alla sinnen. Pjäsen fungerar som sådan för en synskadad publik och behöver ingen tolkning. Den är förmer än ett hörspel och utnyttjar hörsel-, lukt-, känsel- och smaksinnet som ersättning för synsinnet. Vi rekommenderar även åskådare som inte är synskadade att använda ögonskydd under föreställningen så att de får samma upplevelse av teater som når alla sinnen. Längd: ca 30 min. Högst 30 pers/per föreställning. Produktionens arbetsgrupp: Nina Rinkinen, Marjaanan Veikkanen, Venla Vannela, Johanna Virsunen och Jussi Helo. Arrangör: Luckan i Helsingfors.

Bebisteater HÖÖ för 6-12mån gamla småkryp med sin stora.
En föreställning på ca 20min om bollar. Efteråt mys på mattan. Publikantal max 12+12. Idé och medverkande: Sagatetaetern: Sanna Sofia Vuori och Petri Winckel

Dancehearts dansar av hjärtats glädje med att åka, gå, köra och stå kanske smyga på tå eller flyga som få. De dansar för dig eller om du vill också med dig. Arrangör: Nylands CP-förening och Annegården.

*Evenemang med en stjärna arrangeras på olika språk samtidigt.

 

Non-stop program

Svart på vitt – plojknappsverkstad
Vi gör plojknappar med tusch- och akvarellpennor mellan kl. 12-15. Arrangör: Konstmuseet Ateneum

Vimpelflaggor upp i det blå
Vi skapar vimpelflaggor på band. Som material använder vi plastpåsar och annat återanvändningsmaterial i plast. Dessutom kan man prova på att skriva på punktskriftsmaskin under handledning. Arrangör: Förbundet Finlands Svenska Synskadade r.f och Svenska skolan för synskadade.

Mångkulturellt mete *
Känner du till olika länder och kulturer? Kom och pröva vad som fastnar på kroken och gissa varifrån det kommer! Arrangör: Luckans Integration och Stödcentralen för funktionshindrade invandrare Hilma.

Kan du teckna blå? *
Lek och måla med händerna och bildande av tecken. Barnen får leka med sina händer och se hur de bildar tecken och kroppspråk, tecken som hör ihop med ”upp i det blå” som regn, sol, snö, regnbåge och dess färger och annat. Arrangör: Finlandssvenska teckenspråkiga r.f.

Smyckesverkstad
Arrangör Helsingfors arbis

Flyger och far *
Skrotverkstad där vi tillverkar flygplan, fåglar, rymdfarkoster, insekter…
Mellan kl. 12-15 Arrangör: Children Crossing Cultures

Svarta rummet
Upplev mörker med alla dina sinnen på ett tryggt och roligt sätt. Arrangör: Förbundet De Utvecklingsstördas Väl r.f.

Teatermaskens magi
Kom med och tillverka en enkel teatermask med tema från Svenska Teaterns föreställning Djungelboken mellan 12-14.30. Arrangör: Svenska teaterns publikarbete.

Drömmarnas träd
Vi bygger ett gemensamt konstverk där vi använder gamla tapeter som vi skriver vår dröm på. Arrangör: Svenska familjecentret i Helsingfors och stiftelsen Pro Artibus.

Vandrande rollfigurer
Man kan möta på olika rollfigurer hela dagen, som man kanske kan fråga om varifrån drömmarna kommer eller andra viktiga saker. Arrangör: Helsingfors stadsmuseum.

*Evenemang med en stjärna arrangeras på olika språk samtidigt.

 

Verkstäder

Kl. 14.30 FANTSKO, Dansklass (Vån. 1)
Kl. 13 & kl. 14 “Lägg tungan rätt i mun” Smakskola Ordkonstklass (Vån. 2)
Kl. 12.30, 13, 13.30, 14, 14.30 & 15 Sagodrömmar, Keramikklass (Källarvåning)
Kl. 15 & kl. 15.30 Bailamos Carneval – musikverkstad, Grafikklass (Vån. 2)*
Kl. 14.30 och kl. 15.30 Ringlekar Teaterklass (Vån. 2)
Kl. 14, 14.30, 15 Mångkulturella Sagor, Auditoriet (Vån 2)*

 

Teater- och musikföreställningar

Kl. 13 & kl. 14.30 Rödluvan, Unga Teatern Festlokal (Vån. 1) OBS! Kl. 14.30 teckentolkas till Finlandssvenskt teckenspråk *
Kl. 12.30 & kl. 13.30 Lilla Tändsticksflickan, Teater Tuike Teaterklass (Vån. 2 )
Kl. 12.30 & kl. 14 Flip Flop Runt i huset och i caféet
Kl. 12.30 & kl.13.30 Bebisteater HÖÖ Sagateater Dansklass (Vån. 1)
Under dagen överraskningsbesök av dansgruppen DanceHearts (Vån 2)

*Evenemang med en stjärna arrangeras på olika språk samtidigt.

 

Non-Stop program

Kl. 12-15 Svart på vitt – plojknappsverkstad. Gången på andra våningen
Kl. 12-16 Vimpelflaggor upp i det blå. Tekstilklass (Vån. 1)
Kl. 12-16 Kan du teckna blå. Tekstilklass (Vån. 1)*
Kl. 12-16 Smyckesverkstad. Gången på andra/första våningen
Kl. 12-15 Flyger och far – skrotverkstad. Gången i andra våningen *
Kl. 12-16 “Svarta rummet”. Studio Anna (Vån.1)
Kl. 12-16 Drömmarnas träd – skapa gemensamt konstverk. Gången i första våningen
Kl. 12-14.30 Teatermaskverkstad. Grafikklass (Vån 2)
Kl. 12-16 Mångkulturellt mete – kom med och bekanta dig med olika kulturer. (Vån 2)*

*Evenemang med en stjärna arrangeras på olika språk samtidigt.

 

Arrangörsinformation

Arbis: arbis.hel.fi
Ateneum: ateneum.fi
Bamsegruppen r.f.: bamsegruppen.org
Barnträdgårdslärarutbildningen vid Helsingfors universitet och Åbo Akademi: hu.fi
Bridge: bridge.luckan.fi
Children Crossing Cultures r.f.: childrencrossingcultures.com
Esbo stad: esbo.fi
Svenska familjecentret i Helsingfors: hel.fi
Förbundet de utvecklingsstördas Väl r.f./Sensoteket: fduv.fi
Finlandsvenska teckenspråkiga r.f.: dova.fi
Förbundet Finlands Svenska Synskadade r.f.: fss.fi
Gnistan projektet: blindskolan.fi
Helsingfors kulturcentral: hel.fi
Helsingfors Stadsmuseum: hel.fi
Luckan i Helsingfors: luckan.fi
Nylands CP-förening: cp-liitto.fi
Pro Artibus: proartibus.fi
Sagateatern: sagateater.fi
Servicen Kultur för alla: kulturforalla.fi
Stödcentralen Hilma för funktionshindrade invandrare: tukikeskushilma.fi
Svenska Teatern: svenskateatern.fi
UngMartha: ung.martha.fi
Föreningen Brage i Helsingfors: brage.fi
Svenska skolan för synskadade: blindskolan.fi

  • Den tillgängliga ingången hittas på Annegårdens bakgård, som nås via Folkskolegränden. Bakgården spärras av en bom – ring på porttelefonen så öppnar vaktmästaren porten. Om du kommer med taxi till festen är adressen också Folkskolegränden – då kommer du direkt till bakgården och den tillgängliga ingången.
  • Det finns en tillgänglig toalett med låg tröskel i första våningen bredvid infodisken.
  • Det finns en tillgänglig hiss i Annegården. (Hissen går dock inte till källaren).
  • Festsalen har rullstolsplatser. Om du behöver en rullstolsplats ber vi dig vänligast tala om det för arrangörerna då du löser ut biljetterna.
  • Den närmaste tillgängliga bilparkeringen finns på Annegårdens bakgård. Adress: Folkskolegränden 1. Ring på dörrklockan vid porten för att komma in. Närmaste allmänna bilparkering är Kampens köpcenters allmänna parkeringshall.
  • Det finns induktionsslingor i Salen.
  • Ledar- och assistanshundar är välkomna.
  • Teckenspråk. Två finlandssvenska teckentolkar är på plats hela dagen. De teckentolkar följande programpunkter: Rödluvan kl. 14.30.
  • Evenemanget bjuder på mångfaseterade sinnesupplävelser. Arrangörerna hjälper dig gärna.

För den allmänna säkerhetens skull meddelar vi att det finns ett begränsat utrymme för barnvagnar inomhus. Om du har några frågor gällande programmet eller lokalernas tillgänglighet kontakta Zusan Söderström, e-post: [email protected] / Telefon: 044-2777561

 

Ohjelma / Program

Työpajat / workshops

Klo / at 14.30
Tarinatyöpaja. Järjestäjä: Mielikuvituskoulu FANTSKO
Storytelling workshop with FANTSKO- the fantasy school

Klo./at 13 och kl. 14
Makukoulu. Järjestäjä: Ung Martha
Food tasting experience with Ung Martha

Klo./at 12.30, 13, 13.30, 14, 14.30, 15
Tarinaunelmia. Järjestäjä: Helsingin yliopiston Lastentarhanopettajan koulutus
Dreaming fairytales by nursery students from Helsinki university

Klo./at . 15 och kl. 15.30
Bailamos Karnevaali. Järjestäjä: Sofia Fri ja Bridge
Bailamos Carneval with Sofia Fri and Luckan Integration

Klo./at 14.30 och kl. 15
Piiritanssia. Järjestäjä: Brage
Ring dance with The Brage Association for Finland- Swedish folk culture

Klo./at 14, 14.30, 15
Monikulttuurisia satuja. Järjestäjä: Teatteriyhdistys DOT
Multicultural fairytales with DOT, the Association for Drama and Theatre

Teatteri- ja musiikkiesityksiä /
Theatre and danceperformances

Klo./at 13 och kl. 14.30
Punahilkka. Järjestäjä: Unga Teatern
HUOM! Klo 14.30 näytös tulkataan suomenruotsalaiselle viittomakielelle
The Little Red Riding-hood presented by Unga Teatern
NB! The play will be interpreted in Finland-Swedish sign language at 2.30 pm

Klo./at 12.30 och kl. 13.30
Pieni tulitikkutyttö. Järjestäjä: Teater Tuike
The Little Match Girl presented by Theater group Tuike

Klo./at 12.30 och kl. 14
Flip Flop – orkesteri esiintyy ympäri Annantaloa
The Flip Flop orchestra all around the house!

Klo./at 12.30 och kl.13.30
Vauvateatteri HÖÖ. Järjestäjä: Sagateatern
Baby theatre HÖÖ with Sagateatern

Päivän aikana DanceHearts-tanssiryhmän yllätysvierailuja toisessa kerroksessa
Surprise visits throughout the day by the dance group Dancehearts (second floor)Non-Stop program

Nonstop – program

Klo./at 12-15
Mustaa valkoisella – Ateneumin taidemuseon rintamerkkityöpaja
Black and white – create your own badge with Ateneum

Klo./at 12-16
Viiri-työpaja. Järjestäjä: Förbundet Finlands Svenska Synskadade r.f.
Create your own banderoll with recycled materials by Förbundet Finlands svenska synskadade r.f

Klo./at 12-16
Osaatko viittoa sinistä? Järjestäjä: Finlandssvenska teckenspråkiga r.f.
Can you picture ”blue”? with the Finland-Swedish association for sign language

KLO./ at 12-16
Korutyöpaja. Järjestäjä: Arbis, Helsingin kaupungin ruotsinkielinen työväenopisto
Jewellery workshop with Arbis, the Helsinki Swedish Adult Education Center

Klo./at 12-15.30
Tee uutta vanhasta – romutyöpaja. Järjestäjä: Children Crossing Cultures
Flying high- create your own flying creature with recycled materials with Children Crossing Cultures

Klo./at 12-16
Aistimotorinen elämyshuone. Järjestäjä: FDUV
Sensomotoric adventure room with FDUV, the association for Swedish-speaking persons with intellectual disability in Finland

Klo./at 12-16
Unelmien puu – luo yhteisötaideteos. Järjestäjä: Familjecentret ja Pro Artibus
A tree full of dreams – create a piece of art together with the Family Center of the City of Helsinki with Pro Artibus.

Klo./at 12-14.30
Teatterinaamiotyöpaja. Järjestäjä: Svenska teatern
A tree full of dreams – create a piece of art together with the Family Center of the City of Helsinki with Pro Artibus.

Klo./at 12-16
Monikulttuurinen onginta – tule ja tutustu eri kulttuureihin. Järjestäjä: Bridge ja Hilma
Multicultural fishing – what culture did you get on your fishing rod? Arranged by Luckan Integration and Hilma, the Support Centre for Disabled Immigrants