Läskarnevalen 2024

Publicerat den Kategoriserat som Uncategorized

I april är det igen dags för Läskarnevalen, som arrangeras av Luckan och Helmet-biblioteken, och i år för första gången riktar sig till elever i både åk 4 och 5. Konceptet startades av de finlandssvenska läsambassadörerna år 2021 och hittills har 130 klasser deltagit i Läskarnevalen. Hur många deltar i år? 

Vad och för vem? En lästävling för Svenskfinlands alla elever i årskurs 4 och 5.

När? 1−30 april 2024. Anmäl din klass senast 25 mars. Läskarnevalen inleds med en gemensam digital kick-off med bokprat onsdagen den 27 mars klockan 10.00. På den gemensamma avslutningen onsdagen den 8 maj kl. 10 avslöjas vinnarna och vi får träffa författaren till vinstboken.

Hur? Eleverna håller koll på antalet timmar som de har läst (eller lyssnat på) en bok under tävlingstiden. Klassläraren räknar ihop det totala antalet timmar och dividerar summan med antalet elever i klassen. Kvoten blir klassens tävlingsresultat. Den klass som uppnår högst tävlingsresultat vinner första pris i Läskarnevalen. Läraren ansvarar för att skicka in klassens tävlingsresultat och en eventuell nominering till stjärnläsar-priset med kort motivering senast 3 maj.

Första pris: Alla elever i den vinnande klassen får varsitt exemplar av en ännu hemlig roman, samt ett gemensamt presentkort på 100 euro för goda onyttigheter

Andra pris: Fem exemplar av vinstboken samt ett presentkort på 50 euro för goda onyttigheter lottas ut bland alla deltagande klasser

Läskarnevalen belönar också tre stjärnläsare som får varsitt exemplar av vinstboken samt ett presentkort på 20 euro för goda onyttigheter. Varje lärare får nominera en elev som gjort en superfin personlig insats under Läskarnevalen. Det kan vara någon som har läst väldigt mycket eller någon som har läst väldigt mycket med tanke på sitt eget utgångsläge. 

Anmäl din klass senast 25 mars. Du får länken till kick-offen per e-post när anmälningstiden gått ut. Kontakta [email protected] om det är något du undrar över.

Anmäl din klass här