Jukka Laukkanen i LillaLuckan, Helsingfors – december 2017 – januari 2018

Publicerat den Kategoriserat som Barnkultur, Utställningar

Jukka Laukkanen är konstnär, illustratör och grafisk designer. Han har illusterat närmare tjugo barnböcker och designat bl.a. smycken och textilier. Orten Paltamo, som Jukka bor i, är känd fölr sina jättar. Bilderna i utställningen kommer från en bok om jätterna från trakten.

jukkalaukkanen.com

Vad inspirerar dig?

Berättelser inspirerar. När jag var liten ritade jag hela tiden och i det teckningarna hände alltid något. Egentligen var de fyllda av händelser, inte alltid så vackra sådana. För mig var tecknandet ett sätt att slippa ifrån verkligheten. I tecknandet är allt möjligt.

Hurdana bilder gör du helst?

Jag tycker om bilder där handens spår är synligt. Ett spår som ser otvunget ut och i vilket det syns hur bilden har fötts. Också oavslutade bilder, där inte allt är färdigt ritat, tycker jag om. Det ger en känslan av att berättelsen fortsätter. Själv klarar jag inte alltid av att teckna så, eftersom det är så roligt att fylla papper.

Vad har du för tips till dem som vill bli bättre på att teckna?

Teckna massor, och om du vill bli konstnär så behöver du också studera aktivt med en lärare. Att teckna är roligt tidsfördriv och man kan göra det nästan var som helst bara man har något att klottra med och någonstans att klottra.

Fotot av Jukka är taget av Pekka Homanen